Audio Physic Step 35 Μonitor Speakers [ Δοκιμή: Alpha-Audio ]

Audio Physic Step 35 Μonitor Speakers [ Δοκιμή: Alpha-Audio ]

Audio Physic Step 35 Μonitor Speakers

[ Απόδοση Δοκιμής από: Alpha-Audio ]

Πλεονεκτήματα

  • Σταθερότητα χαρακτήρα, ασχέτως του μουσικού είδους & προγράμματος.
  • Πολλές πληροφορίες - λεπτομέρειες γύρω από κάθε "νότα".
  • Ταχύτατο, αλλά όχι κουραστικό.
  • Προσφέρει αυτό που λέμε 'φρέσκο' ήχο, αλλά καθόλου αιχμηρό. Καθαρό στο φάσμα σαν μια ορεινή λίμνη!

Μειονεκτήματα

  • Το μπάσο είναι περιγραφικό, αλλά περιορισμένο σε ισχύ.
  • Πολύ διαφανές, που σημαίνει πως ολόκληρη η αλυσίδα ήχου πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας.

Η Audio Physic είναι μια Γερμανική εταιρία κατασκευής high-end ηχείων, ενεργή στην αγορά από το 1986.  Εντός της έδρας της σχεδιάζονται τα μοντέλα μα και οι μονάδες των ηχείων, ενώ ως brand έχει φέρει πολλές καινοτομίες στην high-end home audio αγορά. Με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώνουμε οτι το ίδιο όνομα ενός μοντέλου έχει χρησιμοποιηθεί και πάλι σε μια νεότερη γενιά ηχείων, κάτι που μερικές φορές προκαλεί σύγχυση. Για παράδειγμα και στην περίπτωση, το όνομα Step έχει χρησιμοποιηθεί και προτιμηθεί σταθερά εδώ και χρόνια, για τα μικρότερα ηχεία της σειράς αναφοράς τους.

Ο αρθρογράφος της δοκιμής είναι μεγάλος θαυμαστής των Audio Physic Spark από το 1999. Πλέον, τα Spark έρχονται στο νου μας ως παλιά ηχεία, στις μέρες μας μπορεί κάποιος να τα αποκαλέσει σχεδόν και «vintage». Τα τωρινά Step 35 σε αντίθεση, δεν έχουν τίποτε το vintage επάνω τους, ούτε στον τομέα της αισθητικής ούτε και υλοποίησης, ενώ φέρουν τις μονάδες ηχείων τρίτης γενιάς HHCM της Audio Physic. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, αυτές οι μονάδες είναι πολύ ουδέτερες και ομοιόμορφες στην απόδοσή τους. Οι σχεδιαστές ηχείων σίγουρα έχουν το δικαίωμα να ισχυρίζονται διάφορα, αλλά ο ισχυρισμός της ουδετερότητας σε αυτή την περίπτωση είναι δικαιολογημένος. Δεν προσθέτουν σχεδόν καθόλου χρωματισμό, και αν έχουν ηχητικό χαρακτήρα. Αυτός είναι η ανώτερη ομοιογένεια τους, που τα κάνει σε όλο το φάσμα να ξεχωρίζουν ποιοτικά, από τη χαμηλότερη έως την υψηλότερη νότα. Ένα επίσης βασικό σημείο που εντυπωσιάζει κάθε φορά στα ακούσματα, είναι το πόσο διαρκής και ακριβής καταλήγει ο απόηχος κάθε νότας, όπως αποδίδεται πχ. στην πραγματικότητα μια νότα πιάνου που σβήνει. Μέχρι να σβήσει ο ήχος, ακούς όλες τις αρμονικές και δεν υπάρχει αλλαγή στον ηχοχρωματισμό, παρά το γεγονός ότι ως σχέδιο δύο δρόμων το Step 35 φέρει και οπή μπάσου (bass reflex) στο πίσω μέρος. Οι απαλές πάλι νότες στα μουσικά περάσματα, αναπαράγονται με άνεση και σωστά, κάτι που αποτελεί παγκόσμιας κλάσης επίτευγμα.

Το setup της δοκιμής:

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε είναι:

  • Streamer Naim ND5XS με DAC
  • Ενισχυτής Naim XS2 (ολοκληρωμένος)
  • Τυπικό καλώδιο DIN της Naim για τη σύνδεση
  • Καλώδιο ηχείων Ricable Dedalus
  • Ethernet καλώδιο Belden Catsnake Cat5e
  • Διακόπτης Dlink DGS-108 με τροφοδοτικό LHY LPS25VA
  • Balanced AC Φίλτρο Ρεύματος Audes ST-900

Για την ακρόαση, τα μουσικά κομμάτια αναπαράγονται από έναν Synology NAS με Asset UPnP Server ή μέσω streaming από την πλατφόρμα Qobuz. Η μουσική που αναφέρεται στην κριτική περιλαμβάνεται στις λίστες αναπαραγωγής της pop/rock και κλασικής μουσικής.

Ακούγοντας:

Πραγματοποιώντας (για ένα μικρό διάστημα) και ζωντανή μετάδοση (live stream) της διαδικασίας των ακροάσεων δοκιμών του Step, ήταν ήδη εμφανές ότι στο κομμάτι "Three Good Things" των Mammal Hands, η ισορροπία μεταξύ σαξοφώνου, πιάνου και κρουστών δεν συγκρινόταν με τίποτε άλλο κοντινό σε μοντέλο βάσης. Τόσο καλά ζυγισμένο ήταν το άκουσμα με τα ηχεία της Audio Physic. Εκτός από αυτό, η πλούσια εικόνα, η ουδετερότητα και το γεγονός ότι τα ηχεία δεν παρουσιάζουν καμία αδυναμία σημειώνονται ως εντυπωσιακά στοιχεία. Το ίδιο ισχύει και για τον ενισχυτή Naim που τα οδήγησε. Τα ηχεία Step 35 έχουν φυσικά σχεδιαστεί για μικρότερους χώρους, αν και γεμίζουν με ευκολία και έναν μεγάλο χώρο. Εδώ συμβάλλει και στο πώς προβάλλεται η στερεοφωνική εικόνα στο χώρο, αλλά και το γεγονός ότι το μπάσο είναι ευδιάκριτο μα όχι ιδιαίτερα ογκώδες. Η στερεοφωνική εικόνα βρίσκεται σταθερή ανάμεσα στα ηχεία και εκτείνεται μπροστά και πίσω τους. Αυτό δημιουργεί μια πράγματι χαλαρωτική εμπειρία ακρόασης. Ο ήχος τους δεν σας επιβάλλεται, κάτι που θεωρούμε ιδανικό για μικρότερους χώρους. Πρέπει ακόμα γνωρίζετε ότι το ηχείο μπορεί να δεθεί καλά με τη μουσική και να την μοιρασθεί μαζί σας σωστά.

Η έλλειψη μιας ισχυρής περιοχής μπάσων είναι εμφανής στο "Decks Dark" των Radiohead. Συνήθως το κομμάτι αυτό ακούγεται με περισσότερο βάρος και ένταση, αλλά ότι καλύτερο μπορούν και κάνουν τα Step είναι η απόδοση λεπτομέρειας στις μεσαίες και υψηλές, απλά εκπληκτικά. Στο ρεφρέν, όπου η χορωδία τραγουδά στο παρασκήνιο, μπορείς να ακούσεις τις μεμονωμένες φωνές των τραγουδιστών ξεκάθαρα, ενώ η χορωδία συνεχίζει να αγκαλιάζει τον ήχο της μπάντας σαν φάντασμα. Κάθε λεπτομέρεια σε κάθε όργανο είναι ευδιάκριτη, αλλά το σύνολο παραμένει δεμένο. Αυτή η μετρημένη ακρίβεια στην αναπαραγωγή είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική 'γεύση' των Audio Physic. Κάθε τι  στη μουσική ακούγεται τόσο ισορροπημένο και σωστό που κάποιες φορές επιθυμείς ίσως έναν πιο φλογερό ήχο κιθάρας στους Led Zeppelin ή έναν ακόμη πιο ζεστό, βαθύ και ελαφρώς υγρό ήχο στο βαρύτονο σαξόφωνο στο "The Night" των Morphine. Από την άλλη πλευρά, το "The Night" δεν έχει ακουστεί ποτέ καλύτερα στα αυτιά μας! Θεωρείται μια ηχογράφηση με ελάχιστη επεξεργασία στο στούντιο, και ακούγεται σαν να ηχογραφήθηκε στο μέσο της νύχτας. Μια αίσθηση μοναξιάς και οικειότητας αναδύεται από το κομμάτι, κάνοντας αυτά τα ηχεία να αποδείξουν όχι μόνο οτι μπορούν να προσφέρουν μια εξαιρετικά ακριβή και σωστή αναπαραγωγή, αλλά και να κάνουν αντιληπτό τον σκοπό πίσω από την ηχογράφηση.

Τα κρουστά στο "Rain Tree Crow" ακούγονται καθαρά αλλά όχι αιχμηρά. Υπάρχει αρκετή τονική πληροφορία στα στεγνά χτυπήματα των κυμβάλων, που είναι ηχογραφημένα από κοντινή απόσταση και εμφανίζονται έντονα στη μίξη. Οι άγριες δυναμικές αυτού του κομματιού αναπαράγονται χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ η φωνή του David Sylvian ακούγεται ισορροπημένη και τοποθετημένη ακριβώς κέντρο στη στερεοφωνική εικόνα, σαν να τραγουδάει μπροστά σου. Με μουσική όπως των Underworld ή Metallica, μην περιμένετε εκρηκτικά μπάσα που θα φέρουν το λεγόμενο χτύπημα στο στομάχι, αλλά καθαρές ακολουθίες και έναν σφιχτό, συμπαγή ήχο κιθάρας και μπάσου. Το φυσικό μέγεθος των ηχείων περιορίζει το τι είναι δυνατόν να αναπαραχθεί στις πολύ χαμηλές συχνότητες. Το "Rubycon" των Tangerine Dream επίσης, δείχνει πολύ καλά τον χαρακτήρα των Step 35. Η διαστρωμάτωση του μουσικού σκηνικού αποδίδεται πολύ ευκρινής. Οι ήχοι μιας άρπας, φιλτραρισμένοι με μια σειρά αναλογικών ηλεκτρονικών, εξακολουθούν να αναγνωρίζονται ως ερχόμενοι από την άρπα. Το άλμπουμ μπορεί να ακούγεται καταθλιπτικό και σκοτεινό, σαν να έρχονται και παρέρχονται συνεχώς σκοτεινά γκρίζα σύννεφα. Στα Step 35, η παραγωγή αποδίδεται ανοιχτά-άνετα, χωρίς να παραβιάζεται ο χαρακτήρας, η ουσία της μουσικής.

Στην κλασική λίστα μουσικής πάλι, επιβεβαιώνει την θετική εικόνα. Τα πάντα μας ακούγονται σωστά. Η ακρόαση γίνεται απόλαυση, μια απόλυτη χαλάρωση. Από τους πλούσιους ήχους του φλάουτο του Brautigam, την ευμετάβλητη φύση της σονάτας για βιολί του Debussy με ένα βιολί ηχογραφημένο σε επικίνδυνα κοντινή απόσταση, την εμπαθή φωνή του βαρύτονου Matthias Goerne στα κείμενα, μέχρι τη φωνή της Nathalie Stutzmann στην "Alto Rhapsody", όλα έρχονται αρμονικά στον χώρο μας. Η κατανόηση της μουσικής με τα Step είναι απαράμιλλη, αλλά πουθενά δεν νιώθεις ότι αναλύεις τον ήχο κάθε ηχογράφησης με αυστηρότητα μέσω ηχείων. Το να βρίσκεσαι με τη μουσική, συμμετέχοντας με το μυαλό και την καρδιά σου συνάμα είναι ένα τέλειο "ying και yang". Ακόμα περισσότερο στη pop ή τη rock μουσική. Σε μεγάλης κλίμακας ορχηστρική μουσική, η συνολική εικόνα σκηνής γίνεται λίγο μικρότερη από ό,τι θα μπορούσες να πετύχεις με ηχεία δαπέδου. Παρ' όλα αυτά, παραμένει ακέραιη. Η τοποθέτηση των οργάνων, το βάθος και ιδιαίτερα η ατμόσφαιρα της αίθουσας είναι αισθητή. Ναι, νιώθεις ότι ακούς ηχεία με λιγότερη την ψευδαίσθηση του να βρίσκεσαι στην αίθουσα συναυλιών, αλλά κάθε λεπτομέρεια είναι ακουστή. Το ηχόχρωμα των χάλκινων πνευστών και το βάθος στον ήχο τους είναι υποδειγματικό στην ηχογράφηση του Mahler. Ούτε η επιβλητικότητα της Τρίτης Συμφωνίας του Προκόφιεφ δεν προκαλεί δυσκολία στα Step. Ακόμα και στα πιο πυκνά μέρη, όλα παραμένουν ακουστά, χωρίς να νιώθεις ότι κάτι "πνίγεται". Το μπάσο είναι εύκολα διακριτό, αλλά τα φλογερά, πολύ δυναμικά χτυπήματα των τυμπάνων δεν γίνονται αισθητά (όπως σε επόμενα μεγαλύτερα μοντέλα ηχείων, για παράδειγμα δαπέδου).

Ένας περιορισμός των Step στην αναπαραγωγή πολύ σύνθετης μουσικής διαπιστώθηκε και υπογράφει τον χαρακτήρα τους. Λόγω του φυσικού τους μεγέθους, δεν μπορούν να προσφέρουν την ηχητική πίεση που απαιτείται για να μετατραπούν τα πλήρη ακόρντα από την ορχήστρα σε μια συνολικά συγκλονιστική εμπειρία. Όμως,η εκπληκτική ακρίβεια στο ρυθμό και την αίσθηση του χρόνου όπως και το πλούσιο, βαθύ και αρμονικό ηχόχρωμα των οργάνων καθιστούν την ακρόαση κλασικής μουσικής απόλαυση, με την προϋπόθεση ότι ο ενισχυτής μπορεί να προσφέρει την κατάλληλη ρυθμική συνέπεια και σωστό χρονισμό. Αυτό που επίσης πιστοποιεί την ανωτερότητα των Step είναι η συνεπή απόδοση της πληροφορίας σε συνδυασμό με την αρτιότητα του ρυθμού στη μουσική. Η αίσθηση της ταχύτητας στην αναπαραγωγή κάθε πατήματος πλήκτρου στο πιάνο μέσω των Step 35 δείχνει να ταιριάζει απόλυτα σε αυτή που ταυτίζεται με την πραγματικότητα. Και αυτό θεωρούμε ως εξαιρετικό, ιδίως σε αυτήν την κατηγορία τιμής.

Συμπέρασμα.

Κάτι περισσότερο από 3.000 ευρώ είναι αρκετά χρήματα για ένα ζευγάρι ηχείων βάσης, αλλά τα Audio Physic Step 35 δικαιολογούν πλήρως την τιμή τους. Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική, μα το πιο σημαντικό σημειώνεται ότι οι μονάδες ηχείων εξάγουν έναν συνολικό αποτέλεσμα που αφήνει βαθιά θετική εντύπωση. Δεν ακούγονται επιβλητικά ή εντυπωσιακά από την πρώτη ακρόαση. Αντιθέτως, τα Step 35 δείχνουν κομμάτι-κομμάτι ότι μπορούν να παίξουν οποιοδήποτε είδος μουσικής χωρίς υπερβολή, με βάθος και πλούτο στον ήχο των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων, κάτι που συνήθως συνδέεις και βιώνεις με μεγαλύτερα ηχεία. Μόνο στις πολύ χαμηλές συχνότητες, στην απόκριση του μπάσου, γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μικρά ηχεία. Η Audio Physic έκανε πολύ καλά που έδωσε προτεραιότητα στην ποιότητα-καθαρότητα του μπάσου που μπορούν να παράγουν τα Step, αντί να το ενισχύσει τεχνητά προς όφελος του όγκου. Αυτό ωφελεί την ταχύτητα και την ακρίβεια του ήχου. Τα Step αποδίδουν καλύτερα στο περιβάλλον για το οποίο έχουν σχεδιαστεί: δωμάτια όπου δεν υπάρχει χώρος για ηχεία δαπέδου. Εκεί μπορείς να ακούσεις κάτι που δεν γνώριζες ότι ήταν εφικτό σε έναν μικρότερο χώρο: αναπαραγωγή μουσικής σε πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας, άνετη και ανοιχτή.

 

Όλη την γκάμα ηχείων της Γερμανικής high-end Audio Physic θα βρείτε στο web shop της Heaven Audio, μαζί με το μοντέλο της δοκιμής.

Πολλά μοντέλα της Audio Physic βρίσκονται στα Showrooms της Heaven Audio , με μοναδικό στόχο να βοηθήσουμε προς τις καλύτερες δυνατές επιλογές για το ηχοσύστημα σας !