Cyrus Audio 'Classic Amp'  [ Δοκιμή: What Hi-Fi? 2023 ]

Cyrus Audio 'Classic Amp' [ Δοκιμή: What Hi-Fi? 2023 ]

Cyrus Audio 'Classic Amp' Ολοκληρωμένος Ενισχυτής

[Δοκιμή: What Hi-Fi 2023. ]

Ο ολοκληρωμένος ενισχυτής Cyrus Classic έρχεται ως μια συμπαγής και ικανή σχεδίαση, μα σήμερα αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό.

Ας δούμε εξαρχής, συνοπτικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του νέου ολοκληρωμένου της διαχρονικής, μεγάλης Cyrus Audio:

Πλεονεκτήματα

  • Καθαρή, 'ευκίνητη' και ακριβής παρουσίαση.
  • Καλή ανάλυση λεπτομερειών.
  • Δυνατότητα αναβάθμισης.
  • Συμπαγής σχεδίαση.

Μειονεκτήματα

  • Ο ήχος υστερεί στην δυναμική ισχύ και ρυθμική συνέπεια-οδήγηση, σε σχέση με τους καλύτερους της αγοράς.
  • Η υποδοχή ακουστικών βρίσκεται στην πίσω πλευρά, καθιστώντας τη δύσχρηστη.

Φαίνεται να έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που δοκιμάσαμε έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή της Cyrus, μα κατά το ξεπακετάρισμα του ολοκαίνουργιου ενισχυτή Classic Amp η διαδικασία δίνει την αίσθηση μιας εντελώς οικείας εμπειρίας. Το χαρακτηριστικό σασί 'μισού πλάτους' φαίνεται αμετάβλητο, ως το ίδιο όπως και των προηγούμενων μοντέλων, ομοίως και η οθόνη αλλά και τα κουμπιά ελέγχου. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, δεδομένου ότι τα προϊόντα της εταιρείας πάντα ξεχώριζαν από τον ανταγωνισμό. Μάλιστα, το κλασσικό της στυλ φαίνεται τάχα σαν μια χαμένη ευκαιρία στον χρόνο, ώστε να προχωρήσει πιο πέρα η εξωτερική σχεδίαση.

Κατασκευή & Χαρακτηριστικά.

Δεν θα βρείτε πολλές διαφορές σε σχέση με τις διαχρονικές προτιμήσεις της Cyrus, ακόμη και στο φύλλο των τεχνικών προδιαγραφών, καθώς η δηλωμένη ισχύς των 70 watts ανά κανάλι στα 8 ohms είναι παρόμοια με εκείνη των προηγούμενων γενεών ολοκληρωμένων ενισχυτών του κατασκευαστή. Οπότε, τι έχει πραγματικά αλλάξει;  Η απάντηση εδώ είναι πως έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα, αλλά όλα αφορούν το εσωτερικό. Οι σχεδιαστές έχουν εκμεταλλευθεί τα μαθήματα που έλαβαν κατά την ανάπτυξη της πιο premium σειράς XR και τα εφάρμοσαν εδώ. Το κύκλωμα του Classic Amp επανασχεδιάστηκε πλήρως, με την πλειονότητα των εξαρτημάτων να έχουν αναβαθμιστεί για καλύτερη ηχητική απόδοση.

Αν κοιτάξετε στο εσωτερικό του, θα βρείτε μια γενναιόδωρη (νέα) διαρρύθμιση. Πρωταγωγιστής, το σημείο της τροφοδοσίας με έναν μετασχηματιστή 304VA και ένα αποθεματικό τροφοδοσίας υψηλής χωρητικότητας. Τα κυκλώματα του προενισχυτή και του τελικού ενισχυτή έχουν δικές τους ανεξάρτητες περιελίξεις στον μετασχηματιστή για να αποφεύγονται ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις, ενώ οι μηχανικοί της Cyrus Audio έφτασαν στο σημείο να δώσουν και στα ψηφιακά κυκλώματα ελέγχου ξεχωριστή τροφοδοσία για ελαχιστοποίηση των παρεμβολών.

Ρίχνοντας πάλι μια ματιά στο πίσω πάνελ του Cyrus Classic Amp, θα παρατηρήσετε ότι είναι γεμάτος διαθέσιμες εξόδους & εισόδους προς μεγάλο εύρος συνδέσεων. Σε αυτόν τον τυπικά περιορισμένο χώρο, θα βρείτε τέσσερις αναλογικές εισόδους line-level, μια είσοδο για πικάπ, αυτή του phono-stage για κεφαλές τύπου moving magnet (MM), καθώς και τέσσερις ψηφιακές εισόδους (του ψηφιακού μετατροπέα που επίσης ενσωματώνει), οι οποίες χωρίζονται ισόποσα μεταξύ οπτικών και ομοαξονικών συνδέσεων (optical και coax). Η έλλειψη USB εισόδου είναι κάπως απροσδόκητη εδώ, αλλά δεν θεωρείται σοβαρό πρόβλημα. Το ψηφιακό module που διαθέτει υποστηρίζει μέγιστη ανάλυση 192kHz, από την άλλη δεν δίνει την δυνατότητα αναπαραγωγής DSD αρχείων, κάτι που μπορεί να ενοχλήσει τους πιο φανατικούς χρήστες αρχείων υψηλής ανάλυσης. Παρόλα αυτά, πιστεύουμε ότι και αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για τους περισσότερους κατόχους.

Έξοδος για ακουστικά υπάρχει και είναι -φυσικά- χρήσιμη, αν και θεωρούμε απογοητευτικό το γεγονός ότι η υποδοχή των 3,5 χιλ. για αυτά βρίσκεται στο πίσω πάνελ, όπου είναι δύσκολο να την προσεγγίσει κανείς, ειδικά όταν είναι σε χρήση η είσοδος phono και οι ψηφιακές, πιο συγκεκριμένα η Digital 1 (optical). Σίγουρα, η Cyrus θα μπορούσε να βρει έναν τρόπο να την τοποθετήσει στο μπροστινό μέρος, όπου είναι πιο εύχρηστη. Σε μια πιο θετική σημείωση μας, αναφέρουμε ως ευχάριστο το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης της απόδοσης του ενισχυτή μέσω του εξωτερικού τροφοδοτικού PSX-R2. Με κόστος στην Αγγλία £995, αυτή η εξωτερική τροφοδοσία δεν είναι μεν φθηνή, αλλά προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην συνολική ηχητική απόδοση, τις δυναμικές, την κλίμακα και τον έλεγχο του ενισχυτή.

Ηχητικές Εντυπώσεις.

Συνδέσαμε τον Classic Amp στο σύστημα αναφοράς μας, που περιλαμβάνει τον music streamer της Naim ND555/555 PS DR, το πικάπ Technics SL-1000R και κεφαλή Vertere Sabre MM και τα ηχεία ATC SCM50, ενώ τον δοκιμάζουμε επίσης με προϊόντα πιο κοντά στην τιμή του ενισχυτή, όπως το CD player της Cyrus CDi και τα ηχεία KEF LS50 Meta. Για σύγκριση, έχουμε επίσης στη διάθεσή μας τον ολοκληρωμένο ενισχυτή Arcam A15 μα και τον ακριβότερο Naim Nait XS 3. Ο Cyrus Classic Amp αποδίδει εντυπωσιακά, προσφέροντας έναν πιο ευρύ, ανοιχτό και με χωρική άνεση περιγραφής ήχο, πιο πέρα απ' όσο θα υποδείκνυαν οι συμπαγείς διαστάσεις του. Ακούγεται πιο ουσιαστικός και ελεγχόμενος σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, αν και δεν διαθέτει την ίδια δυναμική ισχύ ή αυθεντία όπως δύο ανταγωνιστές του στον τομέα, για παράδειγμα οι Rega Elex Mk4 & Naim Nait XS 3. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία.

Ακούγοντας το τραγούδι State of Independence της Donna Summer, εντυπωσιαζόμαστε από την καθαρότητα και την ακρίβεια στις λεπτομέρειες. Ο ενισχυτής αποκαλύπτει την υφή των οργάνων και τα φωνητικά της Summer αποδίδονται με λεπτότητα και πάθος, ενώ η πολυπληθής ορχήστρα διατηρείται οργανωμένη στο άκουσμα. Η παρουσίαση του μουσικού προγράμματος αποδίδεται με συνέπεια, τακτική και 'τακτοποιημένη' ως προς τις θέσεις κάθε μουσικού, με προσοχή στις λεπτομέρειες. Η ευελιξία του ενισχυτή είναι εμφανής, ακολουθώντας τις μεταβάσεις και τις δυναμικές αλλαγές με ακρίβεια. Στις χαμηλότερες συχνότητες, ο Cyrus αποδίδει τις χαρακτηριστικές μπασογραμμές με δεξιοτεχνία και αρκετό "punch" (πυγμή). Αν και ορισμένοι ανταγωνιστές είναι πιο επιθετικοί σε αυτό το φάσμα, ο ενισχυτής τα πάει πολύ καλά. Μάλιστα, εφόσον συνδυαστεί με ηχεία που χαρακτηρίζονται από εκλεπτυσμένο και γεμάτο ηχητικό σώμα, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό. Όσον αφορά τη ρυθμική 'ορμή'-συνέπεια, ο ενισχυτής τα πάει καλά, αλλά δεν μεταφέρει τη δυναμική ενέργεια της μουσικής με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως οι κορυφαίοι της κατηγορίας. Παρόλα αυτά, η εμπειρία ακρόασης είναι διασκεδαστική καθώς και πληροφορεί καλά τον ακροατή, αν και οι Naim & Rega προσφέρουν μια πιο ζωντανή σε άποψη απόδοση.

Αλλάζοντας μουσικά δρώμενα και περνώντας στη Carmen Suite του Bizet, εδώ αναδεικνύεται η ψυχραιμία και η ακρίβεια του Cyrus Classic Amp. Μπορεί να μην είναι ο πιο ενθουσιώδης εκτελεστής, αλλά μεταδίδει καλά την ενέργεια της μουσικής. Τα έντονα κρεσέντο αποδίδονται με εντυπωσιακή πυγμή και για άλλη μια φορά μας ενθουσιάζει ο έλεγχος που προσφέρει ο ενισχυτής. Η απεικόνιση της σκηνής είναι επίσης εξαιρετική, με ένα ανοιχτό, ευρύτατο και καλά αρθρωμένο μουσικό πεδίο να βρίσκεται μπροστά μας. Η προσθήκη του εξωτερικού τροφοδοτικού PSX-R2 ενισχύει περαιτέρω την κλίμακα και το βάθος της εικόνας. Ανεξάρτητα πάντως από το αν συνδέεται το προαιρετικό τροφοδοτικό, η στερεοφωνική απεικόνιση παραμένει καθαρή, εστιασμένη και σταθερή, ακόμα και όταν η μουσική γίνεται απαιτητική.

Οι μηχανικοί της Cyrus έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά με τις ψηφιακές εισόδους, διατηρώντας μέσω του μετατροπέα επιλογής τους, την ευκρίνεια και τον έλεγχο του ήχου. Τα επίπεδα λεπτομέρειας είναι καλά και οι δυναμικές εκφραστικές. Υπάρχει επίσης μια αξιοσημείωτη συνέπεια στον χαρακτήρα μεταξύ των αναλογικών και ψηφιακών συνδέσεων, κάτι που δεν είναι πάντα δεδομένο στους ολοκληρωμένους. Το ίδιο θετική είναι η εικόνα και με το phono stage κεφαλών τύπου moving magnet και την έξοδο ακουστικών. Το phono stage προσφέρει θα λέγαμε 'διορατικότητα' και είναι αρκετά ήσυχο, ενώ η έξοδος ακουστικών είναι εξίσου εκφραστική με αυτή της εξόδου προς τα ηχεία. Κάποιες εταιρείες θεωρούν αυτά τα χαρακτηριστικά απλές προσθήκες, αλλά είναι προφανές ότι η Cyrus έχει επιμεληθεί με προσοχή αυτά τα modules.

Τελικώς...

Ο Cyrus Classic Amp αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό, αλλά ο συνδυασμός των ηχητικών του ικανοτήτων τον καθιστά πολύ ελκυστικό. Η συμπαγής του κατασκευή και η δυνατότητα αναβάθμισης προσθέτουν επιπλέον αξία, καθιστώντας τον μια ελκυστική επιλογή για την τιμή του.

Βαθμολογίες:

  • Ήχος: 4/5
  • Κατασκευή: 5/5
  • Χαρακτηριστικά: 5/5

 

H Heaven Audio σας δίνει την μοναδική δυνατότητα να ακούσετε και να συγκρίνετε όλους τους ενισχυτές & πηγές της σημερινής Cyrus Audio, όπως και των γνωστότερων ολοκληρωμένων ενισχυτών της αγοράς. Πάντοτε σε συνδυασμό με ηχεία της επιλογής σας, μέσα από μια μεγάλη διαθέσιμη λίστα brands & μοντέλων όπως των κορυφαίων Triangle, KEF, ProAc, Audio Physic, JBL, ELAC, Mission, TRF-Audio και πολλών ακόμη εντός των Showrooms μας ! Επωφεληθείτε της ευκαιρίας ακροάσεων, στην νέα μας διεύθυνση Στρ. Μακρυγιάννη 44, Ίλιον 131 23 (Τηλέφωνο: 21 0506 6320) .

 

Τιμή Διάθεσης Cyrus Audio CLASSIC AMP:  2.565 €

https://www.heavenaudio.gr/cyrus-classic-amp.html