Elac Debut 2.0 B6.2 Ηχείο Βάσης [ Δοκιμή: WhatHiFi? ]

Elac Debut 2.0 B6.2 Ηχείο Βάσης [ Δοκιμή: WhatHiFi? ]

Elac Debut 2.0 B6.2 Ηχείο Βάσης Δύο Δρόμων

[ Απόδοση Δοκιμής από: What Hi-Fi? magazine ]

Ετυμηγορία του What Hi-Fi?  [ Βαθμολογία: ***** / 5  = Κορυφαία. ]

Τα Elac Debut B6.2 είναι ώριμα και διακριτικά πολύ προσιτά ηχεία, παρουσιάζοντας τη μουσική μας με επιμέλεια και χωρίς επικρίσεις, ακριβώς όπως τους έχει ειπωθεί.

Πλεονεκτήματα

  • Εξαιρετική διαφάνεια
  • Δεν επιβάλλουν τον δικό τους χαρακτήρα
  • Ρυθμικά και δυναμικά

Μειονεκτήματα

  • Ανελέητα με κακής ποιότητας πηγές

-----------------------------------------------------------------------------------

Είναι δίκαιο να πούμε ότι αυτή η δοκιμή, περισσότερο από πολλές άλλες, αναμενόταν με ανυπομονησία. Αφού δώσαμε στους "μικρότερους αδελφούς" αυτών των ηχείων ένα βραβείο What Hi-Fi? στα τέλη του 2019, ανυπομονούσαμε να περάσουμε λίγο χρόνο με το νέο μοντέλο της Elac Debut 2.0 B6.2. Οι περισσότερες σειρές ηχείων έχουν μέσα στην γκάμα τους κάποιο μοντέλο-αστέρι, που δεν αντιπροσωπεύει πάντοτε πλήρως την υπόλοιπη "οικογένεια", αλλά δεδομένων των ατού των βραβευμένων Debut 2.0, υπήρχε καλός λόγος να πιστεύουμε ότι η Elac κρατά κι άλλες εκπλήξεις για μας. Και έτσι αποδεικνύεται. Ενώ η εμφάνιση των Debut 2.0 B6.2 είναι διακριτική, ακόμη και ηχητικά αρνούνται να παρακαλέσουν για την προσοχή και εύνοια σας! Tα Elac B6.2 προσφέρονται ως ώριμοι, διαφανείς ερμηνευτές της μουσικής που περιγράφουν με αυτοπεποίθηση τι κάνει ακριβώς το υπόλοιπο σύστημά σας. Πρόκειται για νοοτροπία high-fidelity σε μια τιμή που μόλις και μετά βίας εισχωρεί στην μεσαία κατηγορία.

Τα ηχεία Elac Debut 2.0 B6.2 χρησιμοποιούν μια μεγαλύτερη, 16,5 εκ. εκδοχή της ίδιας αναθεωρημένης μονάδας μεσαίων/μπάσων που βρίσκεται και στα βραβευμένα B5.2, χρησιμοποιώντας πλέον ένα νέο μείγμα ινών αραμιδίου για τον κώνο, σε συνδυασμό με διαφορετικό σχήμα για βελτίωση της ακαμψίας και της απόσβεσης. Το προστατευτικό καπάκι της σκόνης που εφαρμώζει η Elac είναι πλέον κυρτό, προσφέροντας οφέλη στο ανώτερο τμήμα της λειτουργικής περιοχής του οδηγού μεσαίων/μπάσων καθώς και βοηθώντας στην απεμπλοκή του με το tweeter. Προστατευμένο από μια καλαίσθητη γρίλια, το tweeter έχει αλλάξει σημαντικά από τις αρχικές εκδόσεις των Debut. Τώρα είναι ένας σχεδιασμός με ευρύτερη περιφέρεια που βελτιώνει τη διάχυση των υψηλών συχνοτήτων και διαθέτει κορυφαία απόκριση που φτάνει έως τα 35kHz, σε σύγκριση με το όριο των 20kHz που είχε θέσει η Elac προηγουμένως. Η bass reflex σωλήνα εκτόνωσης είναι η πιο εύκολη διαφορά να εντοπίσετε εδώ, καθώς έχει μεταφερθεί μπροστά στη μπάφλα των ηχείων ώστε να διευκολύνει την τοποθέτηση τους κοντά στον πίσω τοίχο. Παρόλο που απομακρυνόμαστε από το οικονομικό κάτω άκρο της αγοράς εδώ, πάντα θα γιορτάζουμε την ευελιξία που κάνει την εγκατάσταση και τοποθέτηση όσο το δυνατόν πιο εύκολη.

Κατασκευή.

Η επιμέλεια που έγινε για τη βελτίωση της ακαμψίας και της ενίσχυσης των καμπινών MDF των δίδρομων ηχείων Debut 2.0 είναι λιγότερο προφανής, αλλά είναι εκεί για να μειώσει ανεπιθύμητους συντονισμούς και παραμορφώσεις. Ανυψώνοντάς τα από το εργοστασιακό κουτί, όμως, υπάρχει στα σίγουρα μια αίσθηση στιβαρότητας που υποδηλώνει ότι δεν γίνονται εκπτώσεις στην κατασκευή. Τα B6.2s είναι πραγματικά αυτό που λέμε με μια λέξη "τίμια". Η Elac έχει δώσει λιγότερη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση και lifestyle διακόσμηση των αστεράτων σε ήχο μικρών & μεσαίων μοντέλων της, περιορίζοντας τα νέα Debut σε ένα μόνο φινίρισμα, το Black Ash βινύλιο.  Αναφέρει την επωνυμία της με μόνο ένα μικρό λογότυπο κάτω από την μπροστινή bass reflex οπή. Εδώ θα βρεί κανείς τα βασικά και μη επιτηδευμένα, αλλά αυτό είναι και το αντιπροσωπευτικό στοιχείο του τρόπου που λειτουργούν, παρουσιάζοντας τη μουσική σας πιστά και χωρίς παραμορφώσεις.

Ήχος.

Οι μεγαλύτερες εδώ καμπίνες, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή και μπροστά bass reflex οπή, προσφέρουν αναμενόμενα περισσότερο βάρος στην απόκριση των μπάσων σε σύγκριση με τα βραβευμένα B5.2s, αλλά και αυτά τα Elacs εξακολουθούν να αρνούνται να υπερβάλλουν. Τα κομμάτια που φτάνουν στα βάθη των χαμηλών συχνοτήτων θα αναδείξουν τα όρια των B6.2 σε αυτόν τον τομέα, αλλά σε καμία περίπτωση κατα την δοκιμή δεν φάνηκε να ντρέπονται για τα όριά τους. Ανοικτά και καλά ισορροπημένα σε όλο το συχνοτικό φάσμα, ελεύθερα να φτάσουν ψηλά στα πρίμα και να αποδώσουν αρκετά μπάσα χωρίς να πιέζονται περισσότερο από όσο πρέπει, χάνοντας την εκφραστική άνεση τους. Αν θέλετε περισσότερο χαμηλό, θα χρειαστείτε μεγαλύτερη καμπίνα. Αυτά τα Elacs δεν πρόκειται να προσποιηθούν να σας δείξουν οτι τάχα δείχνουν μεγαλύτερα από ό,τι είναι πραγματικά, εις βάρος της διαφάνειας. Η ίδια ιστορία ισχύει σε σχεδόν κάθε πτυχή της παρουσίασής τους. Έρχονται με στόχο μια δυναμική και ρυθμική απόδοση, αλλά χωρίς τίποτα να προβάλλεται μέσα από μια μίξη για να υποδηλώσει ψεύτικο ενθουσιασμό. Τα Debut 2.0 B6.2s θα ακολουθήσουν ό,τι τους δίνει ο ενισχυτής σας με γρήγορα και ευκίνητα βήματα και δεν θα προσπαθήσουν να παίξουν με ασφάλεια, μετριάζοντας συχνοτικές άκρες, αλλά εξίσου δεν πρόκειται να είναι η αιτία οποιασδήποτε συχνοτικής υπερέμφασης. Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζεται και στους δρόμους της δυναμικής έκφρασης, με τα Elacs απλά να αντηχούν τις πληροφορίες που τους παρέχονται. Μπορείτε να τα σκεφτείτε σαν ...το πινέλο, άχρηστο χωρίς το χέρι του καλλιτέχνη, αλλά παραδομένο πλήρως στον χαρακτήρα του. Είναι το είδος της ωριμότητας και της διαφάνειας που δεν βλέπουμε συχνά σε αυτό το σημείο της σημερινής αγοράς.

Επιπλέον, τα B6.2s δεν είναι απαιτητικά όσον αφορά την ένταση. Όλα τα ηχεία αλλά και οι ενισχυτές έχουν ένα γλυκό σημείο, με συμβιβασμούς στην έκφραση όσο πιο δυνατά ανεβαίνετε, αλλά η Elac έχει καταφέρει να αποφύγει την απώλεια ζωτικότητας και ενέργειας από τα ηχεία της όταν αυτά παίζουν σε χαμηλή ένταση. Είναι απλώς ακόμη ένα σημάδι ότι παίρνετε ένα πιο ώριμο ζευγάρι ηχείων από ό,τι υποδηλώνει η τιμή τους. Φυσικά, αυτές οι ιδιαιτερότητες μπορεί να είναι χρήσιμες στα οικονομικά ηχεία, κυρίως όσον αφορά την αντιστοίχιση του συστήματος. Έχοντας οποιοδήποτε συνοδό (ενισχυτή ή πηγή) που είναι πρόθυμο να πάρει τα ηνία και να επιβάλει τον δικό του χαρακτήρα ενώ στρογγυλεύει οποιεσδήποτε δυνητικά προσβλητικές άκρες σημαίνει ότι μπορείτε να φροντίσετε λιγότερο για το πώς θα το συνδυάσετε. Τουλάχιστον στα συνήθως λεγόμενα και γραφόμενα. Αυτό δεν ισχύει για τα Elac Debut 2.0 B6.2. Όπως θα αποδώσουν μια ορθή αναπαράσταση όλων των καλών στοιχείων ενός ταλαντούχου ενισχυτή και πηγής, έτσι θα είναι και ανελέητα στο να αναδείξουν τα ελαττώματα οποιουδήποτε εξοπλισμού δεν είναι αντάξιος.

Αν ψάχνετε για αναβάθμιση ηχείων σε κάποιο πολύ οικονομικό υπόλοιπο ηχοσύνολο, αυτά πιθανότατα δεν είναι η κατάλληλη επιλογή. Από την άλλη, τα Elacs θα περιορίσουν μόνο οτιδήποτε βρίσκεται ψηλά στην αλυσίδα του high-fidelity. Η διαφάνεια τους αποτελεί ό,τι περισσότερο θα μπορούσατε να ζητήσετε από ένα κομμάτι εξοπλισμού hi-fi σε αυτή την κατηγορία, αλλά έρχεται με το κόστος του να είστε προσεκτικοί για το τι "αποκαλύπτουν" από την υπόλοιπη ηχητική αλυσσίδα. Ωστόσο, ένας ενισχυτής όπως ο Marantz PM6006 UK Edition θα ήταν ένας θαυμάσιος συνεργάτης. Μα και θα μπορούσατε ακόμη να αναβαθμίσετε σε έναν ενισχυτή όπως ο Cambridge Audio CXA61 χωρίς την άμεση ανάγκη για κάποιο καλύτερο, νέο ζευγάρι ηχείων. Τα Elacs σας δίνουν την ευελιξία να επιλέξετε τον χαρακτήρα της αρεσκείας σας στο υπόλοιπο σύστημα (δεν θα τον υπερκαλύψουν), ενώ ταυτόχρονα πρέπει να είστε προσεκτικοί να μην συνδυάζετε οτιδήποτε χωρίς σκέψη.

Συμπέρασμα.

Είμαστε μεγάλοι θαυμαστές αυτής της νέας σειράς Debut. Τα ηχεία Elac B6.2 παίρνουν ό,τι αγαπήσαμε από τα βραβευμένα αδελφάκια τους και το εξελίσσουν σε μια ακόμη πιο πλήρη και ώριμη μουσική παρουσίαση. Αν επιθυμείτε πιστή αναπαράσταση του τι μπορεί να κάνει το υπόλοιπο σύστημά σας, τότε τα ηχεία Elac Debut 2.0 B6.2 θα σας προσφέρουν ακριβώς αυτό.

Βαθμολογίες:

  • Ήχος: 5
  • Συμβατότητα: 4
  • Κατασκευή: 5

---------------------------------

Τιμή ELAC ηχείων βάσης Debut 2.0 B6.2   :   420 ευρώ (το ζεύγος, με ΦΠΑ)

Ακροάσεις - Διάθεση ELAC Audio Germany :   Heaven Audio