ELAC Varro Reference RS500 10 Ιντσών Subwoofer [Δοκιμή: Future Audiophile]

ELAC Varro Reference RS500 10 Ιντσών Subwoofer [Δοκιμή: Future Audiophile]

ELAC Varro Reference RS500 10 Ιντσών Subwoofer [Δοκιμή: Future Audiophile]

[ Απόδοση Δοκιμής από:  Future Audiophile , 2023]

 


Παρόλο που πολλά ηχεία χαρακτηρίζονται ως πλήρους φάσματος, στην πραγματικότητα μόνο μια μειονότητα φτάνει σε συχνοτικό βάθος στις χαμηλές, που δικαιούται πραγματικά έναν τέτοιο χαρακτηρισμό. Για να επιτευχθεί ένα πραγματικά πλήρους φάσματος ηχητικό σύστημα χρησιμοποιώντας ηχεία που δεν καλύπτουν το πλήρες φάσμα, απαιτείται ένα subwoofer (συχνά στην χώρα μας αναφέρουμε ως υπογούφερ) για την παραγωγή συχνοτήτων κάτω από τα 80Hz. Τα subwoofers προσφέρουν επίσης πολύ περισσότερες επιλογές τοποθέτησης από ένα ζευγάρι ηχείων πλήρους φάσματος, τα οποία πλήρους φάσματος πρέπει να τοποθετηθούν σε σημείο όπου επιτυγχάνεται η καλύτερη εικόνα και η πιο γραμμική απόκριση συχνότητας στον χώρο. Αυτή η θέση δεν είναι συχνά και η ιδανική για την υποστήριξη καλής απόδοσης χαμηλών συχνοτήτων. Η σίγουρη λύση είναι λοιπόν, ένα στιβαρό subwoofer.

Από την σειρά Varro των subwoofer της Γερμανικής ELAC, το μοντέλο ELAC Varro Reference RS500 (αγορά από Heaven Audio, τιμή 1.425 €) έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει σε ένα ευρύ φάσμα συστημάτων εντός μικρών και μεσαίων δωματίων. Η τιμή του είναι αρκετά χαμηλή-λογική και επιπλέον, έχει και εντυπωσιακή εμφάνιση.

Ti Καθιστά το ELAC RS500 Subwoofer Ξεχωριστό;

  • Σχεδιασμός Hex Technology: Το πιο άμεσα παρατηρήσιμο φυσικό χαρακτηριστικό είναι το σχήμα της περιφέρειας της μονάδας δέκα ιντσών. Η ELAC αποκαλεί αυτό το σχεδιασμό Hex Technology, ισχυριζόμενη ότι η γεωμετρία του επιτρέπει πιο γραμμική απόκριση λόγω ομοιόμορφης μετατόπισης-κίνησης και προς τις δύο κατευθύνσεις.

  • Εφαρμογή Subcontrol 3.0: Το subwoofer συνοδεύεται από εφαρμογή, όπως και πολλά από τα καλύτερα subwoofer της αγοράς σήμερα. Με την εφαρμογή Subcontrol 3.0 μπορείτε να ρυθμίσετε την ένταση του subwoofer, καθώς και να ελέγξετε τη συχνότητα crossover, τη γωνία φάσης, την καθυστέρηση, τον παραμετρικό ισοσταθμιστή (EQ), και να έρθετε σε επαφή με την υποστήριξη. Η εφαρμογή λειτούργησε άψογα από κινητά & tablets, καθώς και ακόμα βρήκε το subwoofer όταν βρισκόμουν δύο ορόφους μακριά.

  • Μονάδα 10 ιντσών αλουμινίου τριπλής επίστρωσης (three-layer sandwich with a aluminum cone between two treated paper layers):
    Η μονάδα του RS500 βασίζεται στην τεχνολογία τριπλής στρώσεως, με κώνο από αλουμίνιο ανάμεσα σε δύο στρώσεις ειδικά επεξεργασμένου χαρτιού. Σύμφωνα με την ELAC, αυτός ο σχεδιασμός "διατηρεί τα οφέλη ταχείας απόκρισης με την στρεπτική ακαμψία του αλουμινίου." Ο οδηγός χρησιμοποιεί επίσης ένα πηνίο φωνής 2.5 ιντσών για βελτιστοποίηση της διαχείρισης ισχύος και της αποδοτικότητας του RS500.

  • Ενημερώσεις Firmware: Το RS500 υποστηρίζει ενημερώσεις firmware. Η πιο πρόσφατη έκδοση μπορεί να κατέβει από την ιστοσελίδα ELAC.com. Αφού κατεβάσετε και αποσυμπιέσετε το αρχείο, το τοποθετείτε σε ένα USB drive και το συνδέετε στη θύρα USB του subwoofer. Μόλις ενεργοποιηθεί, το subwoofer θα αναβαθμιστεί αυτόματα.

  • Είσοδοι Line-level και Speaker-level: Το RS500 διαθέτει τόσο line-level όσο και speaker-level εισόδους. Πολλά subwoofer, συμπεριλαμβανομένων κάποιων μοντέλων της JL Audio, διαθέτουν είτε line-level είτε speaker-level, αλλά όχι και τα δύο, περιορίζοντας τις επιλογές εγκατάστασης. Η επιπλέον ευελιξία που παρέχεται από αυτές τις επιλογές δεν θεωρείται δεδομένη σε αυτή την τιμή.

  • Ενισχυτής BASH με 500W Ισχύος: Το RS500 χρησιμοποιεί έναν ενισχυτή BASH με τροφοδοτικό τύπου switch-mode συνδυασμένο με έναν ενισχυτή τάξης A/B. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ELAC, ο ενισχυτής παράγει 500 watt στα τέσσερα ohm και έχει μέγιστη απόδοση 1.000 watt.

Γιατί ενδιαφερθήκαμε για το ELAC RS500 Subwoofer;

Οι σχεδιασμοί των subwoofers είναι γενικά απλοί: τα περισσότερα δείχνουν ως 'κουτιά', κλειστής καμπίνας (shielded-box) ή με οπή εκτόνωσης (bass reflex), φέροντας έναν μεγάλο οδηγό-μονάδα και, εαν είναι ενεργά, έναν ενισχυτή στο εσωτερικό. Το ELAC RS500 ακολουθεί αυτή τη βασική σχεδιαστική αρχή αλλά την αναβαθμίζει στον 21ο αιώνα με το ενσωματωμένο DSP (ψηφιακή επεξεργασία σήματος), μια εφαρμογή για iOS και Android, επιλογές αυτόματης ισοστάθμισης χώρου μέσω smartphone και ενσωματωμένες δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης. Επιπλέον, διαφέρει στην εμφάνιση του, προσφέροντας σατινέ φινίρισμα αντί για το συνηθισμένο γυαλιστερό μαύρο ή την τραχιά ξύλινη επένδυση που βρίσκουμε στα περισσότερα subwoofer.

Κάποια πράγματα που ίσως να μην σας αρέσουν στο ELAC RS500 Subwoofer...

  • Για να ρυθμίσετε το RS500, πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή της ELAC. Αν δεν έχετε smartphone ή tablet, δεν μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις του crossover, καθώς δεν υπάρχει ρυθμιστικό crossover στο ίδιο το subwoofer.
  • Το RS500 δεν είναι μικρό. Καταλαμβάνει περίπου 38x36x39 εκ. Ακόμα και αν το τοποθετήσετε σε μια γωνία, θα είναι πιο ογκώδες από, για παράδειγμα, ένα φυτό σε γλάστρα. Η ELAC διαθέτει και ένα ακόμα πιο ισχυρό subwoofer, το RS700 στην ίδια σειρά, το οποίο είναι ακόμα μεγαλύτερο, αλλά προσφέρει μόνο 3 dB περισσότερη ένταση και 2 Hz επιπλέον επέκταση μπάσου.
  • Το ELAC RS500 κατεβαίνει αρκετά χαμηλά (18 Hz σε έναν χώρο διαστάσεων 5,8x4,2x3,6 μ.), αλλά μεγαλύτερα subwoofer μπορούν να κατέβουν ακόμα χαμηλότερα ή να παίξουν πιο δυνατά. Για όσους ακούν πολλή μουσική πχ. με εκκλησιαστικό όργανο ή ηλεκτρονική μουσική, αυτό είναι και το κέρδος αν επενδύσετε σε ένα ακόμα μεγαλύτερο subwoofer. Μην με παρεξηγήσετε, το ELAC RS500 φτάνει βαθιά στις χαμηλές, απλώς υπάρχουν άλλα επόμενα μοντέλα που πηγαίνουν λίγο πιο βαθιά ή θα παίξουν πιο δυνατά.


Ακούγοντας το ELAC RS500…

Ο Cory Wong και η μπάντα του φημίζονται πάντα για τις έντονες γραμμές μπάσου, τις οποίες το RS500 αποδίδει με άνεση. Το σύστημα να έχει γρήγορα αντανακλαστικά για να συμβαδίσει με το σόλο που ξεκινάει περίπου στο 2:30 στο "Welcome 2 Minneapolis" από το Paisley Park Sessions. Το ELAC RS500 δεν είχε προβλήματα προσαρμογής και έκφρασης, έτσι καθώς το ηλεκτρικό μπάσο ανέβαινε στην κλίμακα, το επίπεδο και η ένταση κάθε νότας δεν άλλαζαν. Είχε εξαιρετική 'επίθεση' σε αυτό το κομμάτι και συνδυάστηκε καλά με πολλά διαφορετικά ηχεία κατά τη διάρκεια της αξιολόγησής μου.

Στην τελευταία κυκλοφορία των Band of Heathens, Simple Things, οι χαμηλές είναι έντονες και δυναμικές. Στο δεύτερο κομμάτι του άλμπουμ, "Heartless Year", το RS500 χειρίζεται μια χαρά τις απαιτήσεις του rock-and-roll μπάσου. Στο κομμάτι με επιρροές από gospel, "Stormy Weather", οι χαμηλές συχνότητες που υποστηρίζουν την ενορχήστρωση διατηρούν τον ελαφρώς "καπνιστό" χαρακτήρα τους, ενώ παραμένουν μελωδικές και ελεγχόμενες.

Ποιοι είναι οι Ανταγωνιστές του ELAC RS500;

  • Klipsch RP-1200SW: Το Klipsch RP-1200SW χρησιμοποιεί έναν μπροστινό αεραγωγό (οπή εκτόνωσης) για να ενισχύσει την απόκριση των μπάσων του. Εάν ο κύριος στόχος σας είναι η μέγιστη στάθμη και όγκος, ίσως προσφέρει λίγο περισσότερη ένταση σε λιγότερα χρήματα από το ELAC RS500. Το RP-1200SW προσφέρει επίσης ασύρματες συνδέσεις και εύκολη ανάγνωση των ρυθμίσεων της έντασης και του crossover. Το κύριο μειονέκτημα του Klipsch είναι η έλλειψη εισόδων επιπέδου ηχείων και η απουσία εφαρμογής. Σημειώστε ότι το Klipsch είναι σχεδόν 25 εκατοστά πιο βαθύ από το ELAC, επομένως δεν είναι τόσο εύκολο να το τοποθετήσετε σε ένα δωμάτιο.

  • JL Audio E Series: Αν έχετε κάποιο περιθώριο στον προϋπολογισμό σας για subwoofer, ίσως θελήσετε να εξετάσετε τα ακριβότερα subwoofers της σειράς E από την JL Audio. Το E-110 με δέκα ιντσών μονάδα (όπως εδώ) κοστίζει κάτι παραπάνω με μαύρο φινίρισμα από καπλαμά. Το κύριο μειονέκτημα της σειράς E είναι ότι διαθέτει μόνο εισόδους line-level και δεν συνοδεύεται από κάποια εντυπωσιακή εφαρμογή.

  • REL T/7x: Μια άλλη, σεβαστή επιλογή είναι το REL T/7x. Παρόλο που χρησιμοποιεί έναν μπροστινό οδηγό επτά ιντσών, διαθέτει ακόμη ένα δεύτερο παθητικό woofer δέκα ιντσών για να ενισχύσει την επέκταση των μπάσων. Οι (στο πίσω μέρος) ρυθμίσεις περιλαμβάνουν eq και crossover, ενώ το subwoofer διαθέτει τρεις εισόδους: μία RCA line level, μία RCA low-level, και μία Speakon high-level σύνδεση. Εάν χρειάζεστε ένα υπογούφερ σε compact-box μορφή (όπως το ELAC RS500), και το REL T/7x θα ήταν μια φιλική προς το δωμάτιο σας επιλογή, αλλά και πάλι, δεν διαθέτει ειδική εφαρμογή όπως της ELAC.

Τελικές Σκέψεις για το ELAC RS500.

Η επιλογή ενός subwoofer εξαρτάται από τρία βασικά πράγματα: το μέγεθος του δωματίου σας, την επιθυμητή σας έκταση-διεύρυνση χαμηλών συχνοτήτων και τον προϋπολογισμό σας. Ενώ υπάρχουν πολλά κάτω από 500 ευρώ, τα περισσότερα από αυτά αποδεικνύονται απογοητευτικά, λόγω της μειωμένης ποιότητας απόδοσης ή της περιορισμένης έκτασης χαμηλών συχνοτήτων. Επίσης, πολλά φθηνότερα subwoofer παρουσιάζουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αρμονικής παραμόρφωσης, μέχρι το σημείο όπου μια νότα 40 κύκλων μπορεί να έχει περισσότερη ενέργεια στη δεύτερη αρμονική της 80Hz από ό,τι στην ίδια την 40Hz!

Το ELAC RS500 αποδείχθηκε εξαιρετικό subwoofer τόσο για χρήση κοντά στην θέση ακρόασης όσο και σε μικρούς ή μεσαίους χώρους. Σε μια πιο κοντινή στον ακροατή εδραίωση, δεν είχα προβλήματα με τη ρύθμιση και την τελειοποίηση του RS500, ώστε να ενσωματωθεί καλά με τα ηχεία monitors μου. Σε μια ρύθμιση για μικρό/μεσαίο δωμάτιο, το RS500 προσέφερε επαρκή απόδοση ώστε να παρέχει ικανοποιητικά μπάσα σε όγκο, αν και για μια πιο ολοκληρωμένη ακρόαση εντός τέτοιων χώρων θα συνιστούσα δύο RS500 subwoofers για πιο ομαλή απόκριση συχνοτήτων και καλύτερη ενσωμάτωση.

Η εφαρμογή ELAC Subcontrol 3.0 δεν προσφέρεται απλά ως ένα 'τρικ'. Η δυνατότητα ρύθμισης των επιπέδων και της συχνότητας crossover από τη θέση ακρόασης κάνει μεγάλη διαφορά, τόσο στην εργονομία όσο και στα τελικά αποτελέσματα σεταρίσματος. Διαπίστωσα επίσης ότι η αυτόματη διαδικασία ισοστάθμισης είναι σχετικά απρόσβλητη από λάθη (αρκεί τα δάχτυλά σας να μην καλύπτουν το μικρόφωνο του smartphone σας). Τα αποτελέσματα μετά την εκτέλεση του προγράμματος EQ στην εφαρμογή οδήγησαν σε μια πιο ομοιόμορφη τονική ισορροπία στη θέση ακρόασης, με ελαφρώς περισσότερα χαμηλά μπάσα και μια πιο άνετη παρουσίαση των μεσοχαμηλών.

Με τέτοιες εξαιρετικές επιδόσεις, επίσης εξαιρετικά εργονομικά χαρακτηριστικά και την καλύτερη (από τον μέσο όρο στην σημερινή αγορά) εμφάνιση του, το ELAC RS500 προσφέρει μεγάλη αξία για τα περίπου 1400 ευρώ του. Εκτός και αν έχετε ένα μεγάλο δωμάτιο με πολύ ισχυρά ηχεία ή χρειάζεστε να αισθάνεστε τα παντελόνια σας να κουνιούνται, αμφιβάλλω αν θα υπάρχει ανάγκη για ένα μεγαλύτερο, πιο ισχυρό υπογούφερ. Το ELAC RS500 θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μας (και σας) για μπάσο.

-------------------------------

Elac Varro Reference RS500 10" Black

SKU 32067
 
Τιμή : 1.425,00 €
Δυνατότητα Δόσεων 12X των €118,75   
 

Γνωρίστε τον κόσμο των Subwoofers στους χώρους showroom εντός Heaven Audio !

Διεύθυνση: Στρ. Μακρυγιάννη 44 Γ. Στρατού, Ίλιον, 13123