HiFi Rose RS130 Flagship Music Streamer [ Δοκιμή: Steve Huff ]

HiFi Rose RS130 Flagship Music Streamer [ Δοκιμή: Steve Huff ]

HiFi Rose RS130 Flagship Music Streamer

[Δοκιμή: Steve Huff Reviews ]

Από τον Steve Huff & SteveHuff's Reviews:


Ως ο αρθρογράφος δηλώνει: Δεν έλαβα αμοιβή για αυτή την κριτική, ούτε έλαβα δωρεάν συσκευή. Πλήρωσα κανονικά στην τιμή για το μαύρο μοντέλο HiFi ROSE RS130 από έναν διαδικτυακό έμπορο. Αυτή η κριτική δεν είναι χορηγούμενη. Δεν έβγαλα καθόλου χρήματα από αυτήν και δεν προσφέρω χώρο για διαφημίσεις. Όσα γράφω είναι απλά οι ειλικρινείς μου απόψεις, κάτι που για μένα είναι σημαντικό. Καλή σας ανάγνωση! Αυτή η κριτική αφορά την πιο πρόσφατη συσκευή της HiFi Rose, η οποία είναι γνωστή επίσης για το δημοφιλές streamer/DAC all-in-one, το RS150B. Λάτρεψα το  μοντέλο 150B για την ομορφιά του, την οθόνη του, την τεχνολογία του και, φυσικά, το όλο "πακέτο" που προσφέρει. Παρόλο που βρήκα το εσωτερικό DAC του εξαιρετικό, σταμάτησε "εκεί" λίγο πριν αγγίξει την πλήρη μαγεία (που συχνά αναφέρω στο σύστημά μου). Ωστόσο, ως streamer ήταν υπέροχος, και έτσι μου άρεσε να το χρησιμοποιώ συνδέοντας το σε άλλα DACs όπως τα Weiss 501, Chord DAVE ή Denafrips Terminator.

Τα τελευταία δύο χρόνια ακούω και δοκιμάζω αρκετούς streamers. Τα μοντέλα Rose 150b (5.000 €), Lumin U2 (5.000 €) και U2 Mini (2.000 €), Eversolo DMP-A6 (850 €), Bluesound Node X (750 €), WIIM Pro + (219 €) μα και πολλούς άλλους που κυμαίνονται από 200 μέχρι 15.000 ευρώ. Ακόμη και το Grimm MU1, που θεωρείται η απόλαυση για τους audiophiles και κοστίζει πάνω από 13.000 ευρώ, παρότι είναι αρκετά περιορισμένο στη χρήση του (μόνο μέσω Roon) και αρκετά λιτό στο εσωτερικό του. Ακούγοντας αυτή τη στιγμή το HiFi Rose RS130 να συνεργάζεται με οποιονδήποτε από τους ενισχυτές μου, το θεωρώ εκπληκτικό και μου υπενθυμίζει ξανά πόσο σημαντική είναι η πηγή σε ένα σύστημα.

Πριν από το Rose, το πολύ πιο προσιτό Bluesound Node X εκτελούσε τα χρέη streamer στο σύστημά μου. Πολλοί πιστεύουν ότι ένα streamer δεν μπορεί να κάνει καμία διαφορά στον ήχο. Διαφωνώ, καθώς αυτή τη φορά η διαφορά είναι -σχεδόν- σαν μέρα με νύχτα για μένα. Σχεδόν! Θέλω να πω, το streaming από το Node X σε σύγκριση με το Rose 130 φέρει ένα εντελώς διαφορετικό ηχητικό αποτέλεσμα στο σύστημά μου. Ο ήχος του είναι αυτό που συνηθίζουμε και λέμε λίγο μεγαλύτερος, πιο γεμάτος, πιο εκλεπτυσμένος και με πιο καθορισμένη την απεικόνιση των ερμηνευτών. Τα μπάσα είναι ευκρινέστερα, πιο έντονα και ελεγχόμενα. Τα πάντα ακούγονται πιο 'σταθερά' όταν χρησιμοποιώ το RS130. Πράγματι μια όμορφη εμπειρία. Απολάμβανα το Node X ως έναν απλό streamer. Δούλευε άψογα, ήταν κρυμμένος σε ένα ντουλάπι και έκανε τη δουλειά του με αξιοπιστία. Δεν θα “χρειαζόμουν” τίποτα περισσότερο από αυτό. Ο ήχος ήταν εξαιρετικός. Δεν υπήρχε τίποτα κακό με το Node ή το Node X. Αλλά… πάντα φαίνεται να υπάρχει ένα “ΑΛΛΑ”. Το κορυφαίο εδώ μοντέλο της Rose απευθύνεται σε όσους απλά θέλουν περισσότερα. Περισσότερα σε design, περισσότερα στην ποιότητα των εξαρτημάτων, περισσότερες δυνατότητες, καλύτερη κατασκευή και, φυσικά, πιο εκλεπτυσμένο ήχο. Ναι, όλο αυτό το “περισσότερο” σημαίνει και “περισσότερα χρήματα”. Θα πω εξαρχής ότι αν έχετε τα χρήματα να επενδύσετε στο σύστημά σας και ψάχνετε για έναν streamer που μπορεί να προσφέρει την απόλυτη ποιότητα στις ψηφιακές σας ροές και αρχεία… αυτός είναι ένας από όσους που πρέπει να εξετάσετε άμεσα.

Έχοντας πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στον χώρο των δοκιμών & αξιολογήσεων, υπάρχουν μερικές εταιρείες και αντιπρόσωποι εξαιρετικού ηχητικού εξοπλισμού που με γνωρίζουν και ρωτούν αν θέλω να κάνω κριτική σε νέα μοντέλα από καιρό σε καιρό. Λέω "ναι" μόνο όταν πιστεύω ότι κάτι αξίζει πραγματικά μια αξιολόγηση. Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν αξίζουν όλες οι σημερινές προτάσεις ώστε να προταθούν για αγορά, αλλά κάποιες φορές εμφανίζονται 'πράγματα' που είναι τόσο όμορφα, προσεγμένα και καλοφτιαγμένα, ενώ παράλληλα προσφέρουν πραγματική βελτίωση στον ήχο. Πριν από λίγο καιρό, δήλωσα ότι το HiFi Rose RS150 (Streamer και DAC) είναι ο αγαπημένος μου συνδυασμός ως streamer & DAC, και εξακολουθεί να είναι, αν μιλάμε για all-in-one επιλογή σε ένα κουτί που είναι όμορφο και ακούγεται υπέροχα. Το RS150 κοστίζει 4.399 ευρώ.

Το RS130 της δοκιμής, από την άλλη, δεν έχει DAC αλλά κοστίζει περισσότερο, στα 4.799 ευρώ [τιμή από το shop της Heaven Audio]. Υπάρχουν λόγοι γι' αυτό φυσικά, και ναι, όταν χρησιμοποιείται ως streamer, ακούγεται καλύτερα, πλουσιότερα, με καλύτερο βάθος σκηνής και πιο εκλεπτυσμένα από το 150.Το RS130 περιλαμβάνει πράγματα που το 150 δεν έχει. Η σύνδεση fiber ethernet μαζί με τη σύνδεση fiber USB είναι μόνο δύο από αυτές τις διαφορές. Η τροφοδοσία ρεύματος είναι ένα ακόμη στοιχείο που κάνει πραγματική διαφορά. Η HiFi Rose χρησιμοποιεί έναν 'υπερπυκνωτή' που λειτουργεί σαν μπαταρία, πράγμα όπου σημαίνει ότι δεν θα περάσει καθόλου θόρυβος από την τροφοδοσία. Αυτό είναι έξυπνο και πραγματικά βελτιώνει την ποιότητα του ήχου περαιτέρω.Το RS130 διαθέτει και μια γαλβανικά απομονωμένη έξοδο USB, σχεδιασμένη αποκλειστικά για μεταφορά μουσικής, η οποία κάνει επίσης διαφορά. Εχει τη δυνατότητα να εξαλείψει πλήρως τον θόρυβο και να παρέχει ένα "μαύρο" υπόβαθρο-ορίζοντα για να "ζωγραφιστεί" η μουσική στον χώρο. Ναι, είπα "ζωγραφιστεί", γιατί σε αυτό μπορεί να μοιάζει η εμπειρία ακρόασης ενός υψηλής ποιότητας high-end συστήματος! Σαν τα ηχεία να είναι τα πινέλα και ο αέρας του δωματίου ο καμβάς όπου εμφανίζεται ο ήχος και οι μουσικοί μπροστά σας. Είχα υψηλές προσδοκίες για το RS130, αλλά πριν το παραλάβω το έβλεπα ως μια δύσκολη αγορά. Κάτι επιπλέον, ότι λόγω της SSD μονάδας προσωρινής αποθήκευσης, δεν θα υπάρχει ποτέ καθυστέρηση όταν αλλάζετε ή παραλείπετε κομμάτια μουσικής. Το αποτέλεσμα μπορώ να το χαρακτηρίσω ως μια εξαιρετικά εκλεπτυσμένη εμπειρία σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους streamers.

Το HiFi Rose RS130 διαθέτει μια σειρά από προηγμένα χαρακτηριστικά, σας τα παραθέτω στο πινακάκι εδώ (στα Αγγλικά ως είκονα):

Οι βελτιώσεις στον σχεδιασμό σε σύγκριση με το 150b.

Κατά τη γνώμη μου, το RS130 είναι μια καλύτερη συσκευή σε όλα τα επίπεδα, από την ανάλυση της οθόνης μέχρι τα εσωτερικά εξαρτήματα, σε σύγκριση με το 150. Τα κουμπιά στο πάνω μέρος είναι κυριολεκτικά φτιαγμένα από μικρούς κρυστάλλους και αυτό προσθέτει έναν επιπλέον τόνο κομψότητας και στυλ για όσους εκείνους που εκτιμούν τον σχεδιασμό. Όχι, αυτά τα μικρά buttons - 'πετράδια' δεν βελτιώνουν τον ήχο, αλλά είναι μια πολύ ωραία πινελιά στον σημερινό κόσμο των προϊόντων που συχνά φαίνονται φθηνά. Όταν πληρώνω 4.800 ευρώ για κάτι, περιμένω όχι μόνο να ακούγεται υπέροχα, αλλά και να φαίνεται όμορφο. Ειλικρινά, είναι σπάνιο να βλέπουμε εταιρείες να δίνουν τόση προσοχή στις λεπτομέρειες. Αν αυτό το κομμάτι κατασκευαζόταν από μια μικρή boutique εταιρεία, είμαι βέβαιος ότι η τιμή του θα ήταν κοντά στα 15.000 ευρώ, καθώς το έχω δει να συμβαίνει.Το Rose είναι πανέμορφο στην πραγματικότητα, μια εικόνα που πρέπει να δεις από κοντά, και η ποιότητα κατασκευής του είναι πολύ ανώτερη σε σχέση με συσκευές όπως το Eversolo A8, το Grimm MU1, το PS Audio Airlens, το Bluesound Node και φυσικά πολύ ανώτερη από τα προϊόντα της WIIM. Δεν έχω ξαναδεί streamer με τέτοια ποιότητα κατασκευής. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν στην κατηγορία των πέντε ψηφίων, αλλά δεν έχω δει προσωπικά κάποιο αντίστοιχο. Η επάνω πλάκα του σασί του είναι παχιά και φέρει χαραγμένο το λογότυπο της ROSE στο κέντρο. Τούτο εδώ μπορεί να είναι το πιο όμορφο κομμάτι home audio streamer που έχω αξιολογήσει ποτέ. Σοβαρά.

Ενώ η τεράστια οθόνη του RS150 παρέμεινε σε παραπλήσιο μέγεθος και εδώ, έχει αναβαθμιστεί, με υψηλότερη ανάλυση και είναι ελαφρώς μεγαλύτερη. Αυτό κάνει τα VU meters και τα εξώφυλλα των άλμπουμ να φαίνονται πιο ζωντανά, με περισσότερη λεπτομέρεια και ρεαλισμό. Τα VU meters είναι τόσο ρεαλιστικά που ξεγέλασαν και τη γυναίκα μου! Τα είδε και νόμισε πως ήταν μηχανικά! Η οθόνη είναι απλά φανταστική. Μόνο ένα πράγμα: τα VU meters δεν ήταν και δεν συμπεριφέρονται σαν πραγματικά, με την έννοια ότι δεν αντιδρούσαν σωστά με τη μουσική (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μετά από μια ανανέωση του firmware , κοινώς update-ενημέρωση, πλέον κινούνται σωστά). Φυσικά τα VU meters δεν συμπεριφέρονται ακριβώς όπως αυτά στον ενισχυτή Yamaha R-N2000 που έχω επίσης για αξιολόγηση, αλλά φαίνονται εντυπωσιακά και σίγουρα προσθέτουν στυλ στον χώρο σας. Όμως, η υλοποίηση του RS130 πραγματικά ξεχωρίζει στον ήχο και το σύνολο των δυνατοτήτων του. Παρά το γεγονός ότι προσφέρει συνδέσεις fiber ethernet και fiber USB, σήμερα θα μιλήσω μόνο για τη χρήση του με τις τυπικές συνδέσεις ethernet, COAX και USB. Ναι, ακόμα και χωρίς τη χρήση αυτών των νέων δυνατοτήτων, το RS130 εύκολα υπερβαίνει οποιονδήποτε άλλο streamer έχω δοκιμάσει όσον αφορά τον ήχο. Δοκίμασα μάλιστα τη σύνδεση fiber με το Lumin U2, αλλά επέστρεψα στη standard σύνδεση καθώς στο δικό μου σύστημα δεν παρατήρησα διαφορά. Πιστεύω όμως ότι πολλοί θα ακούσουν αλλαγές. Όλα εξαρτώνται από το σύστημά σας και τις συνθήκες. Για κάποιους, αυτό μπορεί να είναι μια ευλογία, ενώ για άλλους μπορεί να μην έχει και τόση σημασία.

Για την ώρα, θέλω να δηλώσω ότι αυτό το streamer αποδίδει ελαφρώς καλύτερα από το Lumin U2 των 5.000 ευρώ περίπου, για το οποίο μίλησα με ενθουσιασμό όχι και πολύ καιρό πριν. Παρόλο που το Lumin προσφέρει έναν εκλεπτυσμένο και σταθερό ήχο, το Rose κινείται στα ίδια ποιοτικά επίπεδα, αλλά με περισσότερο "αέρα" και καλύτερη απόδοση του χώρου, με έναν ιδιαίτερο τρόπο όπου προσωπικά προτιμώ περισσότερο από το Lumin. Το Lumin U2 είχε εκλεπτυσμό, σταθερότητα στα ακούσματα και αξιόπιστη απόδοση χωρίς σφάλματα. Το Rose RS130 από την άλλη ανεβάζει την συνολική απόδοση, προσθέτοντας ακόμη περισσότερη αυθεντικότητα. Το Rose φαίνεται να αποκαλύπτει περισσότερα επίπεδα στη σκηνή, μεγαλύτερο βάθος και καλύτερη απόδοση του χώρου σε σχέση με σχεδόν όλους τους άλλους streamers που έχω ακούσει μέχρι σήμερα, με εξαίρεση τον Innuos Statement των 20.000 ευρώ.Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδονται τα ίχνη του reverb/βάθους είναι μαγικός και υπάρχουν λεπτομέρειες που δεν παρατηρώ με τους άλλους streamers που έχω στο σύστημα (Node, Eversolo και WIIM). Στην πραγματικότητα, αυτές οι λεπτομέρειες δεν υπάρχουν με τους άλλους streamers και είναι μοναδικές ως έρχονται στα ακούσματα. Ο ήχος εδώ είναι με απλά λόγια πιο θελκτικός, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τα γούστα μου. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη στεγνότητας ή ξηρότητας ή ακόμη και δυναμικής συμπίεσης. Αυτό το streamer πραγματικά φέρνει στην επιφάνεια το μέγιστο από κάθε ηχογράφηση και το κάνει με έναν τρόπο που δεν είναι καθόλου "άδειος" ή λιτός.

Βαθύς και εξαιρετικά εκλεπτυσμένος στην παρουσίαση του, με σταθερότατη εικόνα ακόμη και χρησιμοποιώντας την έξοδο COAX σε οποιοδήποτε DAC που έχω εδώ. Κάποιες στιγμές νόμιζα ότι ίσως το μυαλό μου με ξεγελούσε και η ομορφιά της συσκευής επηρέαζε την κρίση μου. Έτσι, το αποσύνδεσα και έβαλα πάλι το μικρό αλλά ισχυρό WIIM PRO + των 200+ ευρώ ως το χρησιμοποίησα στο ίδιο σύστημα και τα ίδια καλώδια. Ναι, τελικά και το WIIM Pro + ακούστηκε υπέροχα! Άρχισα να αναρωτιέμαι αν όλοι όσοι λένε ότι οι streamers δεν επηρεάζουν τον ήχο είχαν δίκιο. Ακούγοντας προσεκτικά το σύστημα με το μικρό WIIM +... ήταν και πάλι μια ωραία μουσική εμπειρία, αλλά παρατήρησα λιγότερη από αυτή τη σταθερότητα και την απόδοση ρεαλισμού εικόνας που άκουγα με το Rose. Ο ήχος ήταν πιο λεπτός, πιο λιτός. Επίσης, οι άκρες, τα περιγράμματα φαινόντουσαν πιο "αιχμηρά". Αν δεν είχα ζήσει το Rose, θα ήμουν ικανοποιημένος με το WIIM +, αλλά μόλις τελικά ακούσεις το HiFi Rose, δεν μπορείς να αγνοήσεις τη διαφορά. Μετά από 5 ημέρες, έβαλα ξανά σε λειτουργεία το RS130 και η διαφορά ήταν αμέσως αισθητή.

Tα ακούσματα ήταν πολύ πιο εκλεπτυσμένα, με σταθερότατη εικόνα, 100% απαλλαγμένα από κόκκους ή σκληράδες και η αίσθηση της εικόνας των μουσικών βελτιώθηκε/αλλάξε. Τα μπάσα έγιναν καλύτερα και ο ήχος ήταν όσο όμορφος μπορούσα να ζητήσω. Ναι, το Rose RS130 βελτίωσε τα πάντα σε σχέση με το WIIM Pro +, όπως θα έπρεπε. Ήταν καλύτερο σε σχέση με την διαφορά των χρημάτων; Λοιπόν, δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό, καθώς εξαρτάται από τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες/επιθυμίες σας. Όσοι έχουν αρκετά διαθέσιμα χρήματα για ένα home audio θα το βρουν αξίας. Αυτοί με περιορισμένο προϋπολογισμό μπορεί να μην αισθανθούν ότι η διαφορά τελικά αξίζει τα λεφτά. Εκείνοι που αγαπούν τη μουσική, ακόμα και αν έχουν περιορισμένα χρήματα προς δαπάνη, σίγουρα θα το βρουν κορυφαίο ως value-for-money, όπως και εγώ. Πιστέψτε με όταν λέω ότι έχω περιορισμένα χρήματα, αλλά βρήκα έναν τρόπο να αγοράσω το Rose 130R και δεν το μετανιώνω. Tο RS130 είναι σε άλλο επίπεδο σε όλους τους τομείς σε σχέση με το WIIM. Ναι, και το WIIM μπορεί επίσης να εκφράσει πολύ κομψά την μουσική, απλώς δεν κατέχει τη μαγεία του Rose. Είναι πιο λεπτόηχο, ρηχό και έχει τον ήχο που πολλοί ονομάζουν 'ψηφιακού'. Το Rose έχει τον ήχο που αναφέρουμε ως 'αναλογικό' κόντρα σε κάθε ένσταση. Μπορώ να πω το ίδιο για τα streamers της Eversolo (πολύ ωραία αλλά όχι στην ίδια κατηγορία), της Bluesound και των περισσότερων άλλων στην κατηγορία κάτω από 5k. Τα streamers 100% μπορούν και κάνουν τη διαφορά στον ήχο της μουσικής σας, όπως και οι διάφορες υπηρεσίες streaming έχουν διαφορετικές ποιότητες ήχου και μαζί ηχητική αισθητική. Το WIIM είναι ένα φθηνό πλαστικό κουτί με φθηνά εξαρτήματα μέσα. Το Rose από την άλλη, είναι ένα flagship μοντέλο, μια ναυαρχίδα που έχει δημιουργηθεί με καλλιτεχνική αντίληψη, χρησιμοποιώντας όλα τα premium υλικά και εξαρτήματα. Αυτό με τη σειρά του οφείλει να ακουστεί και στην περίπτωση βελτιώνει τα πάντα. Το RS130 είναι για μένα μια εκπληκτική εμπειρία κατά την χρήση του και απόλαυση για τα μάτια. Αν αγαπάτε το design και την τέχνη, το WIIM σίγουρα υστερεί σε αυτόν τον τομέα. Είναι πάντα δύσκολο να περιγράψω καλά αυτό που ακούω, αλλά ξέρω πότε ακούω ομορφιά. Ακούω λεπτομέρειες που δεν είναι τόσο προφανείς με το Node ή το WIIM. Το Rose παίζει σε δική του κατηγορία όταν το χρησιμοποιείτε σε ένα καλά στημένο σύστημα.

BUGGY? Λοιπόν...

Διάβαζα μερικά από τα φόρουμ σχετικά με το HiFi Rose και πολλοί φαίνεται να έχουν αντιμετωπίσει κάποια σφάλματα με τη χρήση του παλαιότερου μοντέλου 150B. Άλλοι αναφέρουν ότι η εμπειρία χρήσης του 130 είναι περίπλοκη. Χμμμ. Εγώ δεν διαπίστωσα κανένα σφάλμα εκτός από το πρόβλημα του ρολογιού με το 150B στην αρχή (δεν έδειχνε τη σωστή ώρα με τίποτα) και με το RS130 δεν είχα ούτε μία τυχαία ...αναστάτωση, καθόλου! Ούτε ένα πρόβλημα ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να βρεθεί εμπόδιο. Έτσι, δεν μπορώ να σχολιάσω για σφάλματα, καθώς δεν βίωσα κανένα εκτός από ένα πρόβλημα με την εφαρμογή που έχει διορθωθεί πια, με μια ενημέρωση λογισμικού. Έχω συνδέσει το RS130 ενσύρματα στο Ethernet και δεν χρησιμοποιώ WiFi. Επίσης, βρήκα ότι η ρύθμιση και η χρήση του είναι εξαιρετικά εύκολη. Μου πήρε 10 λεπτά στο σύνολο και ήμουν έτοιμος σε όλα, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξω κάτι άλλο. Εξερεύνησα το μενού ρυθμίσεων και βρήκα διαισθητικά τα πάντα. Είναι πολύ εύκολο στη διαμόρφωση. Αν είναι η πρώτη σας επαφή με ένα hi-tech music streamer, τότε το μενού μπορεί να σας μπερδέψει. Για τους περισσότερους που είναι εξοικειωμένοι με HiFi Gears, όμως, η ρύθμιση θα πρέπει να είναι γρήγορη και ανώδυνη. Αυτό που δεν μου άρεσε, ήταν όλες οι περιττές εφαρμογές που είναι προ-εγκατεστημένες, τις περισσότερες από τις οποίες δεν πρόκειται ποτέ να ανοίξω, αλλά υποθέτω ότι κάποιοι από εσάς θα τις λατρέψετε. Εμένα με ενδιέφερε αποκλειστικά ως streamer για ροή μουσικής ή για να σερβίρει τα μουσικά αρχεία από σκληρό δίσκο. Μου άρεσε πώς μπορούσα να προσαρμόσω την οθόνη και να αφαιρέσω οποιαδήποτε εφαρμογή δεν ήθελα. Μιλώντας για σκληρό δίσκο, ναι, μπορείτε να προσθέσετε ένα SSD drive στο κάτω μέρος και χρειάζεται περίπου 5-10 λεπτά συνολικά για να το πράξετε. Φορτώστε τη δική σας μουσική και έπειτα χρησιμοποιήστε την εφαρμογή ROSΕ. Στο μοντέλο επίδειξης δοκίμασα να παίξω κομμάτια από αυτό το SSD drive και δούλεψε τέλεια χρησιμοποιώντας την εφαρμογή που προανέφερα. Η ρύθμιση αυτού του μοντέλου είναι τόσο εύκολη όσο για παράδειγμα το να το βγάλετε από την πρίζα, να κατεβάσετε την εφαρμογή Rose, να συνδέσετε το καλώδιο ethernet (ή να χρησιμοποιήσετε WiFi) και να συνδέσετε ένα ψηφιακό καλώδιο από αυτό στο DAC σας. Αυτό που απομένει είναι να ρυθμίσετε τις εξόδους, που είναι εξίσου εύκολο όσο το να αγγίξετε την οθόνη στην περιοχή των εισόδων/εξόδων. Απλώς επιλέγεται με αφή την έξοδο που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και θα ενεργοποιηθεί. Η μονάδα κρατά τις άλλες εισόδους απενεργοποιημένες αν δεν τις χρησιμοποιείτε, ή μπορούν να είναι ενεργές αν το επιθυμείτε. Το να απενεργοποιείτε τις εισόδους και εξόδους που δεν χρησιμοποιείτε διασφαλίζει ότι δεν θα εισέλθει -αυτό που λέμε- θόρυβος. Είναι μια επιπλέον προφύλαξη που λαμβάνει η Rose για την απόλυτη απόδοση χωρίς επιπρόσθετα θέματα θορύβων !

Από το κουτί και μέσα σε 10 λεπτά είχα ρυθμίσει το ρολόι και την εμφάνιση του (υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά μου άρεσε η παλιά οθόνη ρολογιού με λάμπες). Αυτό το σημείο στην οθόνη δεν δείχνει μόνο την ώρα, αλλά και τον τοπικό καιρό αν το επιθυμείτε. Το ρύθμισα ώστε να εμφανίζεται μόνον σε κατάσταση αναμονής. Είναι αρκετά ωραίο, καθώς λειτουργεί και ως ένα εντυπωσιακό διακοσμητικό ως ρολόι χώρου όταν δεν χρησιμοποιείται. Επιστρέφει από την κατάσταση αναμονής μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και μπορείτε να το κάνετε αυτό με ένα πάτημα ενός κουμπιού στη μονάδα ή μέσω της εφαρμογής. Αν παίζεται μουσική από USB stick (μπορείτε) ή από SSD, θα χρειαστείτε την εφαρμογή Rose. Η εφαρμογή είναι αρκετά εύκολη στη χρήση και δεν είχα κανένα πρόβλημα να κατανοήσω τα πάντα χωρίς να διαβάσω οδηγίες (που δεν είχα, καθώς δεν υπήρχε κάποιο manual με το μοντέλο επίδειξης που αγόρασα). Η εφαρμογή Rose είναι χρήσιμη, καθώς σας επιτρέπει να απενεργοποιείτε την οθόνη, να αλλάζετε τις εισόδους και εξόδους, να επιλέγετε ανάμεσα σε διάφορα σχέδια VU μέτρησης όπως και σχεδόν τα πάντα που μπορείτε να κάνετε από την οθόνη αφής.

Η εφαρμογή απαιτείται αν θέλετε να κάνετε streaming από το Qobuz και να αξιοποιήσετε στο έπακρο το Tidal. Μπορείτε να συνδεθείτε με το Tidal μέσω Airplay, αλλά ο ήχος είναι καλύτερος χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Rose. Το Tidal Connect δεν είναι διαθέσιμο εδώ, που είναι ένα μείον. Όσο ξέρω, η HiFi Rose δεν έχει σχέδια να εφαρμόσει το Tidal Connect.Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τους VU μετρητές ή να επιλέξετε να εμφανίζεται το εξώφυλλο του άλμπουμ, καθώς και να σερβίρετε μουσική από το SSD drive που έχετε εγκαταστήσει, αν αποφασίσετε να βάλετε ένα. Μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε την οθόνη αν θέλετε να ακούσετε στο σκοτάδι. Το 130 έρχεται με σκληρό δίσκο SSD 256GB, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για caching. Αυτό μειώνει περαιτέρω τον θόρυβο, σερβίροντας τη μουσική πάντα από τον δίσκο caching.

Ρολόι OXO (όχι για την ώρα...)

Αυτό που μου αρέσει στο Rose RS130 είναι ότι χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικής ποιότητας εσωτερικό ρολόι OXO, ενώ σας δίνει τη δυνατότητα να προσθέσετε και ένα εξωτερικό ρολόι ακόμη, αν το επιθυμείτε. Αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες για τους χρήστες που θέλουν να προσαρμόσουν περισσότερο τον ήχο. Νομίζω ότι το εσωτερικός ρολόι κάνει καταπληκτική δουλειά και πιστεύω ότι αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ενός ωραιότατου περιβάλλοντος ήχου. Επίσης, ο ήχος δεν θα παρεκκλίνει ή θα αλλάξει όταν ζεσταθεί, όπως συμβαίνει με άλλους streamers ή πηγές .Για να είμαι σαφής, ως streamer, ο ήχος του είναι καλύτερος από το μοντέλο 150B, καθώς και από τους Node/WIIM Pro και άλλους που κοστίζουν ακόμα περισσότερα από τον 130. Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο υψηλής ποιότητας ρολόι που έχει μέσα. Θυμάμαι όταν πρόσθεσα έναν ρολόι DCS στο DAC DCS Lina και ο ήχος έγινε πιο εκλεπτυσμένος και όμορφος. Στο ROSE έχει το ίδιο αποτέλεσμα σε σύγκριση με άλλους streamers. Αν ψάχνετε για τον απόλυτο streamer, αυτός εδώ μπορεί να είναι ένας τέτοιος, καθώς ο κατασκευαστής τον αποκαλεί έτσι.   Ένα άλλο αξιοσημείωτο: Ακούω Spotify τώρα το 90% του χρόνου, απλώς και μόνο λόγω του τι μπορεί να κάνει ο Rose με αυτό. Δεν νιώθω καμία ανάγκη για υψηλή ανάλυση με αυτόν τον player, καθώς οι ροές του Spotify ακούγονται εκπληκτικά καλές. Απολαμβάνω καθαρή μαγεία από τα Spotify και Tidal με αυτόν τον συνδυασμό. Ο Rose RS130 αποδεικνύει ότι η ΠΗΓΗ είναι πολύ σημαντική, και σίγουρα είναι. Πολλοί λένε ότι ένας streamer 50 ευρώ κάνει τα ίδια, αλλά όχι σε αυτά τα συστήματα. Είναι εύκολο να το ακούσετε. Πολύ εύκολο. Πρόκειται για ένα high-end κομμάτι για σύνολα high-fidelity που μπορούν να αποκαλύψουν τι μπορεί να κάνει. Για όσους ακούν στη "γλυκιά τους γωνία" και τους αρέσει να απολαμβάνουν τις διαβαθμίσεις της σκηνής, τα ηχοχρώματα και τις υφές των μουσικών οργάνων, θα καταλάβουν εύκολα τι προσφέρει ο Rose. 

ΑΝΑΓΚΗ ή ΕΠΙΘΥΜΙΑ;

Κανείς δεν «χρειάζεται» έναν πολυτελή streamer για να απολαύσει τη μουσική, αλλά μπορεί η εμπειρία της υψηλής πιστότητας αναπαραγωγής να ενισχυθεί με κάτι σαν τον Rose RS130; Ναι, χωρίς αμφιβολία. Αυτό το streamer έχει βελτιώσει σημαντικά τις ακροάσεις μου και όταν είναι συνδεδεμένο με το σύνολο αναφοράς μου, είναι δύσκολο να επιστρέψω σε οποιονδήποτε άλλο μοντέλο κοντά στην τιμή του.Μόλις το ακούσετε, δεν μπορείτε να το «ξεχάσετε», οπότε δοκιμάστε το μόνο αν έχετε τα χρήματα να επενδύσετε. Πολλοί πιστεύουν ότι το κλειδί για ένα εξαιρετικό σύστημα είναι η επένδυση στα ηχεία. Σίγουρα, τα ηχεία μετράνε ΠΟΛΥ, αλλά το ίδιο ισχύει και για την πηγή σας (streamer/DAC/πικ απ/κάρτα/προενισχυτής).Αν κάποιος ξοδέψει 15.000 ευρώ σε ηχεία, δεν θα πρέπει να ξοδέψει σε αντιστοιχία 500 ευρώ σε streamer και DAC. Μπορεί, αλλά θα περιορίσει τα ηχεία του και δεν θα τους επιτρέψει να αποδώσουν στο μέγιστο. Ένας streamer όπως ο RS130 σε συνδυασμό με ένα DAC που αγαπάτε θα «δώσει ζωή» στο σύστημά σας, όταν πρόκειται για ψηφιακή μουσική. Κάνει τα ηχεία μου, οποιαδήποτε και εαν επιλέξω από αυτά στην κατοχή μου, να ακούγονται μεγαλύτερα, πιο επιβλητικά και πιο ολοκληρωμένα. Είναι εκπληκτικό τι έχει πετύχει το streamer της HiFi Rose. Οι φωνές παρουσιάζονται όσο πιο ρεαλιστικές γίνεται και η σιωπή μεταξύ της "κάθε νότας" είναι κυριολεκτικά ανατριχιαστική.

 

 

Tον Streamer της HiFi Rose RS130 θα βρείτε στο web shop της Heaven Audio, μαζί με τους πλέον διάσημους Streamers & Digital To Analog μετατροπείς της σημερινής αγοράς Home Audio & High-End Audio !

Σας περιμένουμε στα Showrooms της Heaven Audio , με μοναδικό στόχο να βοηθήσουμε προς τις καλύτερες δυνατές επιλογές για το ηχοσύστημα σας !