Ortofon 2M Black LVB 250 MM Cartridge [Δοκιμή: StereoNet.com]

Ortofon 2M Black LVB 250 MM Cartridge [Δοκιμή: StereoNet.com]

 

Ortofon 2M Black LVB 250 κεφαλή πικάπ κινητού μαγνήτη.

------------------------------------------

[ Απόδοση Δοκιμής από: StereoNet.com ]

Για τους λάτρεις του αναλογικού ήχου όπως κι εγώ, οι κεφαλές είναι μια ατελείωτη πηγή μυστηρίου και θαυμασμού. Η επιλογή της 'σωστής' κεφαλής είναι κρίσιμη, καθώς έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τελικό ήχο κάθε πηγής αναπαραγωγής βινυλίου. Ωστόσο, είναι δύσκολο να δοκιμάσεις ακόμα και λίγες, πόσο μάλλον όλες (που σε ενδιαφέρουν) πριν αγοράσεις. Για εμένα, η γνώση του τι ισχύει, τι καλό κινείται στην προσιτή πλευρά της αγοράς κεφαλών πικάπ έχει γίνει μια δια βίου εμμονή. Έχω είτε αξιολογήσει, είτε αγοράσει, είτε ακούσει πολλές από τις κεφαλές που κυκλοφόρησαν από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ενώ αυτό μπορεί να εκλαμβάνεται ως καυχησιολογία ενός κριτή ηχητικών συστημάτων, σας διαβεβαιώ ότι ναι... αναφέρεται καθαρά για εγωιστικούς λόγους!

Οι υψηλής κατηγορίας κεφαλές κινητού πηνίου είναι μεν εξαιρετικές αλλά συνήθως απρόσιτες, γι’ αυτό πάντα με ενδιέφεραν οι υψηλής ποιότητας κινητού μαγνήτη. Έχω αποκτήσει αρκετές κατά τη διάρκεια των ετών, συμπεριλαμβανομένων συμβολικών μοντέλων όπως των Supex SM100, Nagaoka MP11 Boron, Goldring G1042 και Shure V15VxMR. Πιο πρόσφατα, η Ortofon 2M Black ήταν η «προτιμώμενη» μου υψηλής ποιότητας κινητού μαγνήτη, μέχρι που άκουσα την ακόμη πιο ακριβή Nagaoka MP500, το προηγούμενο διάστημα. Η τελευταία κοστίζει πολλά, £759 στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο τόσο όμορφος, μουσικός και γλυκός ήχος της εξακολουθεί να την καθιστά ιδιαίτερα αξιόλογη. Πράγματι, μέχρι την εμφάνιση της Ortofon 2M Black έκδοση LVB 250 που βλέπετε εδώ, ήταν η καλύτερη κεφαλή κινητού μαγνήτη που είχα ακούσει...

Ανακοινώθηκε το 2020 για να τιμήσει την 250η επέτειο από τη γέννηση του συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, η Ortofon 2M Black LVB 250 κοστίζει 999 ευρώ και προσθέτει στο πακέτο της 2M Black έναν νέο στέλεχος cantilever από βόριο. Όπως σχεδόν κάθε άλλη κεφαλή κινητού μαγνήτη στην αγορά, η κανονική 2M Black χρησιμοποιεί cantilever από αλουμίνιο. Αυτό γίνεται απλώς για λόγους κόστους, αλλά αν διαθέτεις τελικά αυτά τα χρήματα για μια κεφαλή κινητού μαγνήτη, τότε το ελαφρύτερο, πιο άκαμπτο και αντικραδασμικό βόριο είναι πράγματι αυτό που θέλεις. Το βόριο, το πέμπτο στοιχείο στον Περιοδικό Πίνακα, είναι πολύ ελαφρύτερο από το αλουμίνιο, το οποίο έχει ατομικό αριθμό δεκατρία.

Όπως και με τις αναρτήσεις των αυτοκινήτων, έτσι και εδώ η χαμηλότερη μάζα επιτρέπει καλύτερη ανίχνευση των αυλακίων βινυλίων. H ακαμψία του βόριου προσφέρει επίσης οφέλη. Το αποτέλεσμα είναι ότι η βελόνα μπορεί να ακολουθεί πιο πιστά την τραχεία διαδρομή στα αυλάκια. Δεν είναι τυχαίο για μένα ότι σχεδόν κάθε εξαιρετική κεφαλή κινητού πηνίου – καθώς και η προαναφερθείσα κινητού μαγνήτη Nagaoka MP500 – φέρει cantilever στέλεχος από βόριο. Αυτό αποτελεί ένδειξη σοβαρού σχεδιασμού κεφαλής που δεν περιορίζεται από οικονομικούς παράγοντες.

Η βελόνα Shibata με το λεπτό προφίλ της Ortofon είναι ιδιαίτερα γυαλισμένη για μια εξαιρετική ανάλυση υψηλών συχνοτήτων και επίσης χαμηλή φθορά. Η Ortofon εκτιμά τη διάρκεια ζωής της σε πάνω από χίλιες ώρες. Τόσο το cantilever όσο και η βελόνα ελέγχονται από ένα νέο σύστημα ανάρτησης. Ο κατασκευαστής αναφέρει επίσης ότι έχει αναπτύξει μια νέα σύνθεση εδραίωσης από καουτσούκ, βασισμένη στη ένωση νανοσωλήνων πολλαπλών τοιχωμάτων άνθρακα (MWCNT). Αυτό το σύστημα προσφέρει καλύτερη απόσβεση και είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Μιλώντας για ανακύκλωση, οι κάτοχοι κεφαλών 2M Bronze και 2M Black ίσως θα ενδιαφέρονται να γνωρίσουν ότι μπορούν να τις αναβαθμίσουν εύκολα στην 2M Black LVB 250 , απλώς αλλάζοντας τη βελόνα (που πωλείται ξεχωριστά και θα αντικαταστήσει την βελόνα των 2M Bronze & 2M Black σε δευτερόλεπτα, χωρίς την βοήθεια κάποιου τεχνικού).

Και τώρα στα ζωτικά ...στατιστικά. Με βάρος 7,2 γραμμάρια και δυναμική 22μm/mN, η κεφαλή είναι συμβατή και εύκολο ταίρι με τους περισσότερους σύγχρονους βραχίονες και/ή πικάπ. Η έξοδος τάσης είναι υψηλή στα 5mV και η Ortofon δηλώνει σχεδόν επίπεδη απόκριση συχνότητας από τα 20Hz έως 20kHz, ±1dB. Το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι κάτι που θα ενθουσίαζε τους λάτρεις του ψηφιακού ήχου πριν από μερικά χρόνια. Ακόμη, οι φίλοι και του ψηφιακού ήχου υψηλής ανάλυσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απόκριση συχνότητας αυτής της κεφαλής δεν πέφτει απότομα στα 20kHz.

Η ισορροπία καναλιών στα 1kHz αναφέρεται κάτω από 1dB, ένα ακόμα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό. Η συνιστώμενη αντίσταση φορτίου είναι 47k ohm, με συνιστώμενη χωρητικότητα φορτίου από 150 έως 300pF και επίσης ιδανικό βάρος ανάγνωσης ως προτείνεται το 1,6 γραμ.( ±0,1 του γραμμαρίου). Βρήκα την 2M Black LVB 250 εύκολη στην τοποθέτηση, στη ρύθμιση και στη χρήση. Το προστατευτικό της βελόνας των Ortofon είναι καλύτερο από πολλά άλλων κατασκευαστών, αλλά το σχήμα του σώματος της καθιστά τη στοίχιση της κατά το σετάρισμα λίγο πιο περίπλοκη.

Η Ακρόαση.

Όποιος έχει ακούσει την κανονική Ortofon 2M Black γνωρίζει ότι είναι μια καθαρή, λεπτομερής και ανοιχτόηχη κεφαλή σύμφωνα με τα πρότυπα των περισσότερων κινητού μαγνήτη. Λίγες -κατά την άποψή μου- αποδίδουν συνολικά το ίδιο ή καλύτερα. Ειδικότερα, ανάμεσα στα ακριβά μοντέλα όπως για παράδειγμα η Nagaoka MP500. Εκεί που μπορείς να επικρίνεις την κανονική 2M Black ίσως, είναι στην ελαφρώς αδιαφανή ανάκτηση λεπτομερειών χαμηλού επιπέδου και σε μια διακριτική έλλειψη ανώτερης ρυθμικής συνέπειας. Αυτό βέβαια, όταν τη συγκρίνεις με μια καλή κεφαλή κινητού πηνίου, όχι στα εδώ πρότυπα των περισσότερων κινητών μαγνητών. Ωστόσο, η έκδοση 2M Black LVB 250 αποτελεί μια μεγάλη βελτίωση, ανοίγοντας κι άλλο τη μουσική σκηνή, ρίχνοντας φως στο βάθος κάθε ηχογραφήματος. Η LVB 250 προσθέτει λεπτότητα, λεπτομέρεια, απόχρωση, υφή και ταχύτητα.

Αν πάρεις ένα καλά μιξαρισμένο & μαστεραρισμένο κομμάτι ηλεκτρονικής-χορευτικής μουσικής, η διαφορά μεταξύ της κανονικής 2M Black και της LVB 250 δεν είναι τόσο έντονη όσο θα νόμιζες. Το "Your Love" των Prodigy, για παράδειγμα, ήταν πολύ διασκεδαστικό και με τις δύο κεφαλές. Συγκεκριμένα σε αυτή τη μέτρια ηχογράφηση, η νέα Ortofon έφερε μια ελαφριά αύξηση στην ταχύτητα και καλύτερες διακυμάνσεις στις δυναμικές. Υπήρχε καλύτερη αίσθηση εστίασης και ένα πιο ωραίο ηχόχρωμα στα πλήκτρα. Ωστόσο, η κανονική 2M Black καταφέρνει πάντοτε να κάνει σωστά τα περισσότερα από τα κρίσιμα στοιχεία.

Μόνο όταν προχώρησα σε πιο λεπτοφυείς ηχογραφήσεις, όπως το "Band on the Run" από τους Wings, η 2M Black LVB 250 ξεχώρισε σημαντικά. Η νεότερη, πιο ακριβή Ortofon αποκάλυψε καλύτερα την πραγματική κλάση της παραγωγής του κομματιού. Άνοιξε τη σκηνή του ήχου, επιτρέποντάς μου να διεισδύσω βαθύτερα στη μίξη. Μπορούσα πραγματικά να ακούσω λεπτομέρειες όπως καλύτερα την ηχητική του θαλάμου ηχογράφησης των φωνητικών και το καθαρό, πλούσιο ηχόχρωμα της ηλεκτρικής κιθάρας.

Τo cantilever από βόριο κάνει εξαιρετική δουλειά στην ανίχνευση και ανάδειξη πληροφοριών από τα αυλάκια. Μια ηχογράφηση που πίστευα ότι ακούγεται μέτρια με την κανονική 2M Black – και σχεδόν όλες τις άλλες κεφαλές κινητού μαγνήτη που έχω ακούσει – τώρα πέρασε ως μια πιο ζωντανή οντότητα. Υπήρχε πλούτος λεπτομερειών, πολλές μικρές παραγωγικές ενδείξεις που ξεπηδούσαν από τη μίξη, καθώς και μια πιο όμορφη και ομαλή αίσθηση της ρυθμικής ροής. Η LVB 250 ακούγεται πιο ευκίνητη και ευέλικτη σε σύγκριση με τις φθηνότερες προτάσεις, και αυτό δεν εκδηλώνεται με το να εκφράζεται ταυτόχρονα ως πιο σκληρή, πιο επιλεκτική και 'έντονη'. Αντίθετα. Η κεφαλή προσφέρει ομαλότερη απόκριση και ηχεί πιο φυσική στην τονικότητά της. Ταυτόχρονα δείχνει ικανότερη στο να αποτυπώσει και να αναδείξει τον ρυθμό κάθε μουσικής. Η φρασεολογία του Paul McCartney ακούγεται πιο οργανική και λιγότερο επεξεργασμένη, η φωνή του ήταν πιο μελωδική, σαν να τραγουδούσε ένα νανούρισμα.

Η ανωτερότητα και τα συνολικά επιτεύγματα της ήταν επίσης εύκολα αντιληπτά στη τζαζ μουσική. Το "I Have a Dream" του Herbie Hancock χαρακτηρίζεται ως ένα όμορφο κομμάτι μουσικής, που αποδίδεται πραγματικά ατμοσφαιρικό και μελαγχολικό όταν παίζεται με μια καλή κεφαλή κινητού πηνίου, μα οι περισσότερες κεφαλές κινητού μαγνήτη το κάνουν να ακούγεται αδιαφανές και χωρίς την πρέπουσα ατμόσφαιρα. Η 2M Black LVB 250 ήταν και εδώ, πάλι αποκαλυπτική. Δημιουργώντας μια πραγματικά ευρεία σκηνή μπροστά μου, μέσα στην οποία οι ερμηνευτές εμφανίζονται καλύτερα 'χαραγμένοι'. Η προοπτική βάθους ήταν εξαιρετική και η λεπτότητα με την οποία αυτή η κεφαλή έκανε τη δουλειά της ήταν εντυπωσιακή. Τονικά, η LVB 250 δεν είναι τόσο διαφορετική από μια κανονική 2M Black, αλλά υπάρχει ακόμη περισσότερη λεπτομέρεια στα πρίμα και περισσότερη ευκρίνεια στα μπάσα, παραμένει όμως σε σύγκριση με την Nagaoka MP500 ελαφρώς ξηρή, η οποία δεύτερη προσφέρει γλυκύτητα σε αφθονία.

Δυναμικά, η νέα Ortofon είναι εξαιρετική, χωρίς ποτέ να ακουστεί στρεσαρισμένη. Καλύτερη στο να επικοινωνεί τις φυσικές αιχμές κάθε παιξίματος και το περίγραμμα κάθε νότας, σε σχέση με σχεδόν οποιαδήποτε άλλη κινητού μαγνήτη που έχω ακούσει. Έκανε το "Welcome to the Occupation" των R.E.M. να ηχεί πιο εκφραστικό, δεν ένιωθα πλέον σαν να καθόμουν στις φθηνές θέσεις, λαχταρώντας να βρίσκομαι στις πιο άνετες και με καλύτερη θέα της μπάντας. Τέλος, η ανάγνωση της ήταν εξαιρετικά σταθερή και ικανή. Μου άρεσε η ρευστότητα και λεπτότητα με την οποία η LVB 250 έκανε την 'δουλειά' της αποδίδοντας τα κύμβαλα και τον σφιχτό, βροντερό ήχο της μπότας των ντραμς.

Αποφασίζοντας...

Η νέα κεφαλή 2M Black LVB 250 της Ortofon βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας κινητού μαγνήτη – είναι τόσο καλή που προκαλεί ανησυχία και στις κεφαλές κινητού πηνίου μεσαίας τιμής! Αποτελεί μεγάλη βελτίωση από την ήδη πολύ καλή 2M Black, ηχηρότερη απ’ ό,τι θα φανταζόσασταν ενώ και ανταγωνίζεται εύκολα τον κυριότερο αντίπαλό της, την Nagaoka MP500. Το δανέζικο σχέδιο προσφέρει έναν ελαφρώς καθαρότερο και λιγότερο ρομαντικό ήχο, αλλά το τελικό αποτέλεσμα παραμένει άκρως απολαυστικό. Σίγουρα έχει αξιώσεις να θεωρείται η καλύτερη κεφαλή κινητού μαγνήτη που κυκλοφορεί σήμερα.

---------------------------------

Τιμή κεφαλής πικάπ Ortofon 2M Black "250-LVB edition" :   999 ευρώ (με ΦΠΑ)

Ακροάσεις - Διάθεση Ortofon :   Heaven Audio